KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Showcase klasické hudby má pomoci nastartovat kariéru. Vybraní hudebníci zahrají na Dvořákově Praze english

Interpreti klasické hudby mohou ukázat svůj talent, a to v projektu Showcase, který má pomoci mladým talentům nastartovat jejich kariéru. Akce se bude konat 22. až 24. září v Praze a přihlášky mohou mladí hudebníci posílat už teď. Vybraní sólisté dostanou možnost mimo jiné zahrát na festivalu Dvořákova Praha. Event chystají společně Akademie klasické hudby, HAMU Praha a hudební kancelář SoundCzech. Garantem akce je hornista a dirigent Radek Baborák.

Showcase je určený studentům konzervatoří, hudebních gymnázií, vysokých škol, ale také nadějným žákům ZUŠ, participantům vzdělávacích akademií nebo mistrovských kurzů,“ přibližuje hornista a dirigent Radek Baborák, který se SoundCzech celou akci zaštiťuje. „Není to soutěž. Chceme dát šanci začínajícím hudebníkům, aby ve Dvořákově sále Rudolfina, v Martinů sále HAMU nebo v Galerii HAMU předvedli to nejlepší a nejzajímavější z jejich repertoáru,“ vysvětluje Baborák. Vybraní hudebníci budou mít možnost vystupovat jako sólisté na večerním koncertu s orchestrem České sinfonietty. Mezi odměnami pro vybrané talenty budou ale také semináře, finanční podpora na mistrovské kurzy, nahrávací sekvence a další.

Dále pořadatelé uvádějí, že zájemci o účast v Showcasu mohou už teď posílat své videonahrávky. Účinkující pak vybere hodnoticí komise, složená z předních nezávislých českých umělců, sólistů, pedagogů a komorních hráčů, kteří se angažují ve fóru umělců. Hodnotit se bude nejen samotný výkon umělecký, ale také výběr skladeb, forma prezentace, nápaditost nebo nekonvenčnost samotných interpretů. „Cílem je vytipovat budoucí hudebníky, kteří se později v profesním životě neztratí a budou mít předpoklady pro úspěšnou kariéru, která zahrnuje i selfmanagement, budování image, PR,“ uvádí Baborák.

Závěrečný den Showcasu se naopak zaměří na skladatele a soubory. V případě vybraných skladeb se pořadatel Showcasu zavazuje k jejich premiérové provedení na festivalu Dvořákova Praha. „V případě souborů bude podmínkou představit originální projekty, například úpravy známých či méně známých skladeb, fúze souborů nebo stylu, které přesahují standardní koncertní repertoár,“ vysvětluje Radek Baborák s tím, že všechna představení budou volně přístupná veřejnosti a nedílnou součástí projektu budou také semináře a mentoringy. Hlavním tématem budou nové směry a možnosti managementu a alternativy rozvoje hudebního průmyslu. Více informací najdete na stránce www.czechmusiciansshowcase.cz.

Foto: Pixabay

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky