KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

PKF – Prague Philharmonia s Bomsori Kim a Emmanuelem Villaumem zítra v Rudolfinu english

V programu sedmého abonentního koncertu nabídne orchestr PKF — Prague Philharmonia hudbu zázračných dětí, brilantní houslové umění, ale i exkurzi do světa hmyzu. Tuto originální kombinaci přinesou houslistka Bomsori Kim a šéfdirigent orchestru Emmanuel Villaume v neděli ve Dvořákově síni Rudolfina od 19:30 hodin.

„Zvuk jara“ – tak příznačný je význam jména protagonistky dubnového koncertu, korejské hudebnice Bomsori Kim. „Jedna z nejslibnějších houslistek mladé generace, exkluzivní umělkyně prestižního labelu Deutsche Gramophon a vítězka soutěže ARD Mnichov se představí v Koncertu pro housle a orchestr č. 1 B dur Wolfganga Amadea Mozarta,“ uvádějí pořadatelé.

Dále zaznějí málo známé symfonické fragmenty z Pavoučí hostiny od Alberta Roussela. Dílo skladatel napsal začátkem dvacátého století, původně jako hudbu k baletní pantomimě, která pojednává o životě hmyzu na zahradě. Stěžejní postavou je tu pavouk, který se chystá na velkolepou hostinu – je však sněden kudlankou. Pro Roussela, učitele nastupující generace avantgardních francouzských autorů a našeho Bohuslava Martinů, představoval tento bizarní námět ideální základ pro nevšední, barvené a skvěle zinstrumentované dílo.

Estetika 20. století byla tak dynamická, že velmi lehce zapomínáme, že i zde lze vysledovat určitý vývoj. Dnes však již máme dostatečný odstup, abychom prozkoumali i autory, kteří byli zapomenuti a odsunuti na okraj cesty. Když se do nich znovu zaposloucháte, říkáte si: wow, to zní opravdu skvěle, jaká zvláštní příchuť, nálada, vůně,“ popisuje šéfdirigent Emmanuel Villaume a pořadatelé doplňují, že koncert lemují dvě kratší, komorněji laděná díla. Na úvod zazní Malá symfonie pro dechové nástroje Charlesa Gounoda, závěr bude naopak patřit nástrojům smyčcovým – sekce se představí v rané Symfonii pro smyčce č. 7 Felixe Mendelssohna-Bartholdyho.

Foto: archiv PKF, Kyutai Shim

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky