KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Pardubický koncert vítězů s Václavem Hudečkem english

Pardubické hudební jaro nabídne v neděli 24. dubna Koncert vítězů mladých umělců z několika hudebních soutěží. Koná se od 18 hodin v Sukově síni pardubického Domu hudby. Tváří večera i projektu je houslista Václav Hudeček, který se při této příležitosti představí v trojroli jako moderátor, podporovatel mladých talentů, a nakonec i jako interpret. Festival tímto koncertem vstoupí do své druhé poloviny.

Hlavní myšlenkou Koncertu vítězů bylo dát příležitost mladým talentům z našeho kraje k tomu, aby mohli předvést své umění před širší veřejností a aby získali první profesionální zkušenosti na festivalovém pódiu. Jednotliví interpreti vzešli jako vítězové z několika hudebních soutěží a jejich vystoupení na Pardubickém hudebním jaru je přirozeným pokračováním a významným krokem na jejich umělecké cestě. Jedním z úkolů festivalu je přivést na světla reflektorů nejen již známá jména, ale také pomoci odhalit ty nejlepší z nastupující generace. Každý někdy začínal a toto je pro ně skvělá příležitost,“ uvedl manažer festivalu Jaroslav Šlais.

V Pardubicích se loni konalo hned několik hudebních soutěží zaměřených na mladou generaci. Po několikaleté odmlce to byla třeba přehlídka neprofesionálních varhaníků Organum Regium, která byla původně soutěží žáků základních uměleckých škol se studijním zaměřením hra na varhany. Kvůli koronavirové situaci se odehrála online formou a zúčastnilo se jí na tři desítky soutěžících z celé republiky. Vítězem se stal pardubický varhaník Adam Suk, který tento koncert zahájí.

Dalším, zcela novým projektem se stala soutěž Hraj online! určená pro žáky základních uměleckých škol sídlících na území Pardubického kraje. Její 1. ročník pořádala Komorní filharmonie Pardubice ve spolupráci se stipendijním programem MenART a přehlídkou neprofesionálních varhaníků Organum Regium. Partnerem soutěže byl také projekt ZUŠ OPEN. Stejně jaké výše zmíněná varhanní přehlídka se soutěž konala online formou. Odborná porota složená z hráčů Komorní filharmonie Pardubice následně výkony ohodnotila. Poté proběhlo finálové kolo za přítomnosti předsedy poroty Václava Hudečka. Nejúspěšnější soutěžící se představí na tomto koncertu. Pro mladé hudebníky je to obrovská příležitost posunout se dále ve svém vývoji. Jmenovitě se představí Amélie Linková (hoboj), Anna Palmeová (trubka), Adam Janíček (housle). Navíc se představí ještě také houslista Marek Pavlica, který je vítěz akademie Václava Hudečka.

Mladé umělce doprovodí rezidenční soubor Barocco sempre giovane a také Václav Hudeček, který koncert završí provedením posledních dvou skladeb programu, Vivaldiho Koncertem pro housle a orchestr „La Tempesta di Mare“ a první částí z Bachova Koncertu pro troje housle a orchestr D dur. Václav Hudeček se dlouhodobě věnuje podpoře mladých talentů, a to zejména se svým projektem Hudební akademie Václava Hudečka nebo v rámci svého festivalu Svátky hudby v Praze.

Foto: archiv KlasikyPlus, Fb Komorní filharmonie Pardubice a festivalu

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky