KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Klášterní hudební slavnosti pošestnácté english

Šestnáctý ročník festivalu Klášterní hudební slavnosti se letos vrací na třináct pozoruhodných míst Jeseníků. Od května do září se v nich bude konat jednadvacet koncertů českých i zahraničních interpretů hudby klasické, jazzové a muzikálové i worldmusic.

Domovským městem přehlídky je tradičně město Šumperk. Chrámová loď Klášterního kostela se mnohonásobně osvědčila a letos bude místem hned tří významných koncertů, včetně závěrečné kantáty Carmina Burana Carla Orffa. „Novinkou bude hostování v Divadle Šumperk se světovou premiérou novodobého uvedení komické opery Vesnický trh Jiřího Antonína Bendy, a to hned na úvod festivalu v květnu,“ uvádějí pořadatelé.

Už tradičně se festival vrací do města Jeseník. Tento rok tam harfistka Jana Boušková, patronka festivalu, představí umění svých studentek harfy a v září se v Priessnitzových léčebných lázních odehraje Večer českého melodramu.

Významným partnerem festivalu se stalo i město Šternberk, kde na nádvoří Augustiniánského kláštera v červnu zaznějí melodie George Gershwina. V chrámu Zvěstování Panny Marie se pak v září bude konat velký koncert chlapeckého sboru Boni Pueri s orchestrem Wranitzky Kapelle u příležitosti Dnů evropského dědictví.

Premiérově bude festival hostit město Bruntál, a to hned dvakrát. Na začátku července přijede do zámecké Saly terreny Duo Jedlinský & Fischer s world music a v září zde na předposledním koncertu festivalu vystoupí v kostele Nanebevzetí Panny Marie s recitálem o Antonínu Dvořákovi harfistka Kateřina Englichová s mezzosopranistkou Martinou Kociánovou.

Velice oblíbenou destinací je Tančírna v Račím údolí, a proto se do ní podíváme rovněž dvakrát. Nejprve v červenci s rytmy argentinského tanga a na konci srpna s klasickou hudbou v původní interpretaci souborem Musica Florea,“ sděluje dramaturgie s tím, že neméně pozoruhodná je Hudební hala v malebné Karlově Studánce, která je známá specifickou architekturou dřevěných staveb v klasicistním empírovém slohu. Do běžně nepřístupného sálu si návštěvníci mohou přijít poslechnout Koncert pro krále Friedricha II. a na konci srpna multižánrový Epoque Quartet.

Po loňské premiéře se festival vrací do Bílé Vody, vísky na hranicích s Polskem. Kostel klášterního komplexu piaristů s výbornou akustikou učaroval nejednomu hudebníkovi. Letos jím bude kytarista Štěpán Rak.

Nádvoří zámku Velké Losiny je jako stvořené pro večer pod hvězdami. Letos tam vystoupí mladé akordeonové Duo Absoluto a do nedalekého dřevěného kostelíku v Maršíkově na červenec pořadatelé pozvali violoncellistu Jiřího Bártu, který přednese svého oblíbeného Johanna Sebastiana Bacha.

Místem s velkým duchovním přesahem a také oblíbeným výletním cílem je bezpochyby Hora Matky Boží na Hedeči. Letos se tam můžete vypravit za uměním violistky Jitky Hosprové a jejího manžela, houslisty Maurizia Sciarretty,“ zve festival s tím, že koncert Škampova kvarteta se bude konat na zámku Bludov.

Za návštěvu také stojí Kulturní dům SkleníkLoučné nad Desnou. V něm zahraje klavírista Ivo Kahánek a do Komunikačního a koordinačního centra Rapotín přiveze v září zpěvačka Bára Basiková průřez muzikálovými melodiemi.

Foto: archiv festivalu, Jiří Kučera

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky