KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Ensemble Inégal ve středu na pardubickém zámku english

Festival Pardubické hudební jaro směřuje ke svému závěru. Jednu z posledních příležitostí užít si festivalový koncert představuje vystoupení souboru Ensemble Inégal ve středu 4. května od 19 hodin na pardubickém zámku. Jako sólisté vystoupí sopranistky Gabriela Eibenová a Lenka Cafourková, tenorista Tobias Hunger a barytonista Tadeáš Hoza.

Na programu koncertu zaznějí tři vybrané anthemy ze sbírky Chandos Anthems Georga Friedricha Händela. Tento známý skladatel, ačkoli původem německý rodák, se po cestách Evropou nakonec usídlil v Anglii. Zde zkomponoval svá vrcholná díla, mezi která se řadí i právě výše zmíněné Chandos Anthems z let 1717 až 1718. Jde o zhudebnění žalmů zkomponovaných na anglické texty pro hraběte Chandose, který mladého Händela v té době zaměstnával.

Obsazení není tak okázalé jako například u známějších Korunovačních anthemů,“ uvádějí pořadatelé. Důvodem je méně prostorné místo jejich prvního provedení. Händel se většinou omezuje na tříhlasý sbor (soprán, tenor a bas) včetně sólistů a orchestr složený ze smyčců bez viol, hobojů, fagotu a bassa continua. Všechny anthemy, které soubor přednese, jsou tvořené podobným způsobem – na úvod zazní orchestrální předehra a po ní se střídají sólové a sborové úseky, kterými je většinou anthem zakončený.

Foto: fb festivalu

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky