KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Nový Hudební festival Zbraslav v Praze od pátku do neděle english

Hudební festival Zbraslav je nový projekt, který vzniká jako reprezentativní přehlídka koncertního umění s cílem pravidelně představovat publiku na pražské Zbraslavi zajímavé umělce, přitažlivé hudební programy a profesionální výkony. Festival založil violoncellista a skladatel Štěpán Filípek se svými kolegy ze Zbraslavského tria. Akce je primárně zaměřena na klasickou hudbu, má ale ambice být platformou otevřenou perspektivně i jiným žánrům, jazzu, rocku nebo alternativě. První ročník festivalu se bude konat od pátku 6. do neděle 8. května v Městském domě na Zbraslavi.

Na zahajovacím koncertu festivalu v pátek od 19 hodin vystoupí domácí Zbraslavské trio. Soubor představí v reprezentativním programu Klavírní trio č. 44 E dur Josepha HaydnaKlavírní trio c moll, Op. 1 / č. 3 Ludwiga van Beethovena, které doplní Klavírní trio č. 2 B dur, Op. 38 českého post-romantického autora Josefa Bohuslava Foerstera.

Přestože je Zbraslavské trio složené ze zkušených hudebníků Adély Ludvíčkové, Vojtěcha MahelkyŠtěpána Filípka, na české klasické scéně působí teprve krátce – soubor vznikl na podzim minulého roku ze spontánní potřeby společné umělecké aktivity i za těžkých časů koronavirových lockdownů. Dosud se trio veřejně prezentovalo na několika místních kulturních setkáních, z nichž nejvíce zaujalo vystoupení na Zbraslavském salonu 2021.

V sobotu 7. května zpříjemní návštěvníkům festivalu dopoledne komentovaná procházka, která začne v 10 hodin u Městského domu a půjde se na jednu z přírodních dominant Zbraslavi, vrch Závist. „V dnešní době je na vrcholu kopce rozhledna, pověsti však praví, že v těch místech stávalo sídlo starých keltských králů…,“ zvou pořadatelé.

Druhý festivalový koncert se bude konat také v sobotu, a sice od 19 hodin. Má být žánrově kontrastní a z klasické polohy přenese festivalové dění do víru argentinského tanga, s jehož historií seznámí publikum brněnská kapela Tango Quartetto Re Campo. Tento soubor pravidelně vystupuje na domácích i mezinárodních hudebních festivalech. Uměleckým vedoucím souboru je akordeonista, pedagog, aranžér a skladatel Petr Zámečník, který se věnuje výhradně argentinskému tangu už od roku 1993 a se svými tango formacemi a symfonickými orchestry koncertoval v deseti zemích Evropy a po celé České republice.

V neděli mají návštěvníci festivalu od 11 hodin jedinečnou možnost vyjít spolu s umělci a průvodcem na vrch Havlín. Místo starobylého slovanského hradiště zmiňuje ve své kronice pravděpodobně už Kosmas jako horu Osek, hradiště bývá často ztotožňováno také s legendárním Kazínem. Původně románský kostel svatého Havla, podle kterého se kopec už několik staletí nazývá, je unikátní církevní památkou, která je zmiňována už od roku 1115.

Závěrečný koncert Hudebního festivalu Zbraslav bude opravdovou kulturní lahůdkou pro náročné posluchače,“ zvou organizátoři. Trio Aperto představí v neděli od 18 hodin jak skladby legendárních českých modernistů Bohuslava Martinů a Vítězslavy Kaprálové, tak pražského židovského experimentátora Ervína Schulhoffa. Důležitým bodem programu je také připomínka výročí osmdesáti let od úmrtí skladatele Jaroslava Ježka. Tu obstará provedení jeho šlágrů ve zdařilých aranžmá Jiřího Temla.

Trio Aperto bylo založeno na půdě Moravského divadla Olomouc v roce 2014. Repertoár souboru zaměřený na modernistickou hudební tvorbu vychází z bádání hobojistky Barbory Šteflové, která v rámci své disertační práce vytvořila katalog českých hobojových skladeb druhé poloviny dvacátého století. Trio aktivně oslovuje skladatele, na svém kontě má řadu premiér děl českých autorů a pravidelně natáčí premiérové nahrávky pro Český rozhlas. Českou soudobou hudbu propaguje na mnoha tuzemských festivalech. V roce 2019 získalo trio třetí cenu na mezinárodní soutěži komorních souborů AEMC Montecassiano, spojenou s koncertem v italském městě Campregheri. V roce 2020 soubor účinkoval na festivalu L’altra stagione v italském Porto Recanati, v červnu 2020 se aktivně zúčastnil online konference AEMC Conference of Music, Communication and Performance. Minulý rok se trio úspěšně zapojilo do kampaně „Kulturu nezastavíš“, kdy v době uzavřených kulturních institucí umělci odehráli několik koncertů ve výlohách kaváren a obchodů. V sezóně uzavřených koncertních pódií odehrál soubor několik streamovaných koncertů, například v rámci komorního cyklu Ensemble Opera Diversa.

Foto: archiv festivalu

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky