KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Hudba z ráje 2022 začíná v pátek english

Hudební festival Hudba z ráje, který každé léto oživuje mnohá místa Českého ráje, začíná v pátek 10. června. Největšími lákadly mají být vystoupení zpěvačky Báry Basikové a klavíristy Iva Kahánka. Ten vystoupí na zahajovacím koncertě v Porotním sále Valdštejnského zámku v Jičíně.

Kahánek společně se sopranistkou Karolínou Cingrošovou, uměleckou ředitelkou projektu, uvede premiéru jejich nového společného koncertního programu. „Tento program má velice zajímavý koncept a zazní v něm díla George Gershwina a Ericha Korngolda, dvou skladatelů, kteří mají ledacos společného,“ říká Karolína Cingrošová a dodává, že oba jsou židovského původu a oba to dotáhli až na Broadway. Ovšem, zatímco Gershwin je jedním z nejpopulárnějších skladatelů dvacátého století, Korngoldovo jméno už tak známé není. Narodil se v Brně a proslavil ve dvacátých letech, kdy žil ve Vídni. Po odchodu do Ameriky se stal v Hollywoodu jedním z nejžádanějších autorů filmové hudby.

Bára Basiková vystoupí ve společném programu s Karolínou Cingrošovou na galakoncertě, který se pravidelně koná v kostele svatého Jana KřtiteleÚjezdu pod Troskami. Tentokrát to bude 2. září a obě zpěvačky nabídnou repertoár sestavený ze skladeb jak klasické, tak populární hudby. „A možná, že pro některé posluchače bude překvapením Bára Basiková jen za doprovodu klavíru,“ dodává ředitel festivalu a moderátor Václav Žmolík.

Hudební setkávání se i letos budou konat na řadě dalších osvědčených míst, kam za programem festivalu Hudba z ráje pravidelně směřují posluchači: Z interiérů to budou kostel svatého JiljíMladějově a v Rovensku pod Troskami a z plenéru v Markvarticích, na Šolcově statkuSobotce, kam přijede s Václavem Žmolíkem besedovat herečka Ilona Svobodová, anebo v Prachovských skalách. Pod věž Mnich se do tohoto romantického skalního města mohou posluchači vydat 16. července 2022 na Piknik s Mozartem.

Letos dojde i na dvě nová místa ve festivalové nabídce – Hrad Vranov v Malé Skále, kde 23. července Karolína Cingrošová vystoupí společně s kytaristou Lukášem Sommerem, a divadlo v Turnově, ve kterém bude 30. září uveden program Caroline tančí swing s The Swings, který se vloni setkal s velkým úspěchem v Rovensku pod Troskami.

Foto: Khalil Baalbaki, Fb festivalu

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky