KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

FOK s Thomasem Hampsonem ve středu a ve čtvrtek se skladbou Sylvie Bodorové english

Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK přivítá amerického barytonistu Thomase Hampsona, který v pražské premiéře zazpívá písňový cyklus Lingua angelorum skladatelky Sylvie Bodorové. V druhé části večera zazní symfonická suita Šeherezáda Nikolaje Rimského-Korsakova. Koncerty pod vedením šéfdirigenta FOK Tomáše Braunera se budou konat ve středu 15. a ve čtvrtek 16. června, vždy od 19:30 hodin ve Smetanově síni Obecního domu.

Thomas Hampson s Pražskými symfoniky přednese písňový cyklus Sylvie Bodorové, který nese název Lingua angelorum a byl napsán speciálně pro něj. Světová premiéra díla se konala na festivalu Smetanova Litomyšl v roce 2012, také s FOK. Na svou pražskou premiéru toto dílo ale doteď čekalo, ačkoli jeho tématem je právě Praha za Rudolfa II., na jehož dvoře se míchaly nejen elixíry, ale také jazyky, včetně vymyšleného lingua angelorum.

Thomas Hamson zpíval v lednu 2011 v Praze a požádal mě, abych mu napsala nějakou skladbu s orchestrem. Když jsme se procházeli po Praze, napadlo nás, že by to mohl být písňový cyklus k 400. výročí úmrtí Rudolfa II. Thomas Hampson je velký milovník Prahy a velký milovník Rudolfa II., tak se tato myšlenka nabízela,“ říká ke vzniku díla autorka Sylvie Bodorová. Přiznává, že to byl poměrně těžký úkol. Nakonec se rozhodla vytvořit osm orchestrálních písní, v nichž použila devět jazyků. „Mísení řečí a národů bylo pro císařský dvůr příznačné. V cyklu se objeví i čeština, protože si to sám Thomas Hampson velmi přál,“ dodává.

V druhé části večera zazní symfonická suita Šeherezáda Nikolaje Rimského-Korsakova. Jedná se o jedno z nejpopulárnějších děl skladatele. V tomto orchestrálním díle se snoubí dva rysy typické pro Rimského-Korsakova a pro ruskou hudbu obecně: oslnivá, barevná orchestrace a zájem o Východ. Název Šeherezáda odkazuje na hlavní postavu z knihy Pohádky tisíce a jedné noci.

Koncerty povede šéfdirigent FOK Tomáš Brauner. Uzavírají se jimi abonentní programy současné sezóny Pražských symfoniků. Návštěvníci koncertů si budou moci oba večery prohlédnout ve foyer Smetanovy síně vizualizace vítězného návrhu Vltavské filharmonie, která by se měla stát i domovem Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK.

Foto: Dario Acosta, Fb orchestru, archiv festivalu Smetanova Litomyšl

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky