KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Jakub Hrůša s Káťou Kabanovou na Salcburském festivalu s Vídeňskými filharmoniky english

Dirigent Jakub Hrůša na Salcburském festivalu, který je spojen s největšími dirigentskými legendami jako Toscanini nebo Karajan, vystoupí poprvé. Premiéra opery Leoše Janáčka Káťa Kabanová se pod jeho vedením bude konat v neděli 7. srpna. Reprízy následují 11., 14., 21., 26. a 29. srpna v sále Felsenreitschule, který pojme až čtrnáct set diváků. Spolu se sopranistkou Corinne Winters, která ztvární titulní roli Káti, se představí Evelyn Herlitzius jako Kabanicha, David Butt Philip jako Boris, Jaroslav Březina jako Tichon, Benjamin Hulett jako Kudrjáš, Jarmila Balážová v roli Varvary a Jens Larsen jako Dikoj.

Debutové působení českého dirigenta Jakuba Hrůši na Salcburském festivalu se nese ve znamení spolupráce předních světových uměleckých osobností a těles,“ uvádí produkce s tím, že režie se ujal světoznámý Barrie Kosky, hrát budou Vídeňští filharmonikové.

Ačkoliv patří společně s Její pastorkyní Káťa Kabanová k mým nejoblíbenějším Janáčkovým operám, budu ji dirigovat úplně poprvé, protože z dřívějších plánů sešlo kvůli covidu, čili je to pro mě dvojí debut – poprvé Káťa Kabanová a poprvé Salcburský festival, se kterým navazuji stabilní spolupráci,“ říká Jakub Hrůša, který se ve světě snaží prosazovat české autory a Janáčka obzvlášť. „I proto mě těší, že je o něj takový zájem a všechna představení jsou do konce festivalu téměř vyprodaná,“ dodává dirigent. S Vídeňskými filharmoniky přitom nespolupracuje zdaleka poprvé – kromě symfonických koncertů společně provedli i Janáčkovu Věc Makropulos ve Vídeňské státní opeře.

Slavný operní režisér a dosavadní intendant berlínské Komische Oper a držitel mnoha mezinárodních ocenění Barrie Kosky má k opeře Káťa Kabanová speciální vztah, protože byla úplně první operou, kterou v rodné Austrálii viděl a která ovlivnila jeho další životní i umělecký rozvoj. Spolupráci s Jakubem Hrůšou si velice chválí a v rozhovoru pro magazín Serenade se nechal slyšet, že ho považuje za nejlepší možnou volbu Salcburského festivalu pro hudební nastudování Janáčkova díla.

Jakub Hrůša opět zažívá velmi úspěšné letní měsíce, které započal koncerty v Římě s orchestrem Santa Cecilia a dále na festivalu Smetanova LitomyšlČeskou filharmonií. Uprostřed série představení opery Káťa Kabanová v Salcburku si „odskočí“ 19. srpna na festival do švýcarského Lucernu. Tam se slavným Lucernským festivalovým orchestrem, složeným z nejlepších hráčů-sólistů, komorních hudebníků a členů předních evropských orchestrů, provede program složený výhradně z české hudby: „Loni jsem tu s nimi debutoval při rychlém záskoku za indisponovaného Yannicka Nézet-Séguina a hned mě pozvali zpět,“ vzpomíná Hrůša. Kromě Sukova Fantastického scherzaDvořákovy Deváté symfonie uslyší posluchači i Dvořákův houslový koncert a moll v podání houslového virtuosa Augustina Hadelicha. Tato skladba vyšla na společném CD, které se před dvěma lety dočkalo nominace na ceny Grammy.

Na Lucernský festival se Hrůša vrátí i později v září, kdy spolu s Bamberskými symfoniky provede Preludium z opery Richarda Wagnera Tristan a Isolda, písně Almy Mahlerové v podání sopranistky Joélle HarveyČtvrtou symfonii Gustava Mahlera.

Foto: SF / Monika Rittershaus a Birgit Probst, Patrick Hürlimann / Lucerne Festival

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky