KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Liberecké Divadlo F. X. Šaldy odemkne sezónu na náměstí english

Svou 139. sezónu zahájí Divadlo F. X. Šaldy, a to v rámci akce Léto na náměstí. Program bude pestrý a je rozdělen do dvou bloků – ve čtvrtek 1. září v 16 hodin liberecký stánek sezónu odemkne a v 19 hodin začne BaLÉTO na náměstí. Diváci se tak seznámí s nadcházející divadelní sezónou, která ponese společné motto – DFXŠ za světlem.

Máme v plánu projasnit veřejný prostor, přiblížit lidem taneční umění a spojit příjemné s užitečným. Venkovní prostor nám umožní nalákat nové publikum, a pokud nám počasí dovolí, užijeme si první taneční událost této sezony, na kterou se tolik těšíme,“ zve na open-air baletu jeho dramaturgyně Barbora Svobodová a dodává: „V dvouhodinovém programu představíme jedinečný baletní soubor, na který může být Liberecký kraj náležitě hrdý.

V 16 hodin na náměstí Dr. Edvarda Beneše začne program, který zahájí divadelní kapela NE-KLIŠÉ ve složení Ondřej Kolín, Eliška Jansová, Barbora Bezáková, Jaroslav NěmecFilip Jáša. Kapela složená převážně z členů činoherního souboru představí kromě svých už známých písniček i nové skladby. Diváci se také seznámí s novou sezónou, s chystanými premiérami, kterých je pro tento rok sedm činoherních, dvě baletní, čtyři operní a samozřejmostí jsou i tři symfonické koncerty.

V druhém bloku se se svým programem BaLÉTO na náměstí představí soubor baletu. V 19 hodin diváky čeká ukázka tréninku. „Zařadili jsme do programu divácky atraktivní ukázku baletního tréninku. Málokdo ví, že perfektně zvládnutá příprava je klíčem k dokonalému představení a je nutná k udržení kondice každého tanečníka,“ přibližuje Barbora Svobodová.

O půl hodiny později budou vyhlášeni vítězové Liberecké Thálie za sezónu 2021/2022, v níž mohli diváci pro své favority hlasovat do 20. srpna. Z každého souboru vzejde jeden vítěz, který přebere unikátní cenu od partnera Nadace Preciosa.

Od osmé hodiny večerní vystoupí soubor baletu ve spolupráci se žáky tanečních oborů ZUŠ Liberec, s nimiž si připravili malou ochutnávku. Večerní taneční gala se pak ponese v duchu rozmanitosti. Umělci zatančí ukázky ze stálého repertoáru i autorské choreografie členů baletu. V případě nepřízně počasí bude celý blok programu BaLÉTO na náměstí přesunut do nedalekého Šaldova divadla.

Foto: Daniel Dančevský, Julius Gulyas, Vladimír Labaj

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky