KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Lípa Musica v Hrádku nad Nisou a Krásné se dvěma pěveckými koncerty english

Mezinárodní hudební festival Lípa Musica pokračuje. V pátek 9. září se v kostele svatého Bartoloměje v Hrádku nad Nisou po jedenadvaceti letech na festivalu opět představí Český chlapecký sbor Boni pueri, který byl vůbec prvním interpretem vystupujícím na festivalu Lípa Musica v roce 2000, tehdy ještě Festivalu duchovní hudby Česká Lípa. V sobotu festival poprvé zavítá do Krásné na Jablonecku, kde vystoupí jeho letošní umělecká garantka, sopranistka Hana Blažíková; tentokrát v doprovodu německého klavíristy Andrease Staiera, který rozehraje originální nástroj Joseph Teller z roku 1830.

Český chlapecký sbor Boni pueri vystoupí pod vedením Marka Štilce. Pěvecké těleso se svým názvem hlásí ke sboru, který působil od 12. století při chrámu svatého Víta v Praze. Boni pueri na festival přivážejí unikátní dílo – Requiem Leopolda Hoffmanna, regenschoriho vídeňského svatoštěpánského dómu, které vzniklo ve stejné době jako ikonické Requiem Mozartovo. Vedle tohoto díla sbor připomene i skladby Dvořáka, Bacha, Händela či Rejchy.

Právě hledání zajímavých titulů hudby druhé poloviny 18. století stálo za mým angažmá u Boni pueri. Ještě jako host jsem se sborem nastudoval například mši Jana Václava Stamice nebo kantátu Leopolda Koželuha ‚Josef, požehnání lidu‘, kterou jsme mimo jiné uvedli ve Vídni. S panem ředitelem Pavlem Horákem jsme se pak dohodli, že každou sezónu představíme jedno unikátní, nejlépe neznámé dílo této epochy,“ říká dirigent Marek Štilec s tím, že když se seznámil s partiturou Requiem Leopolda Hoffmanna, věděl, že toto dílo musejí společně nastudovat. „Leopold Hoffmann patřil k nejvýznamnějším skladatelům chrámové hudby ve Vídni 2. poloviny 18. století. Vždyť jeho asistentem byl sám W. A. Mozart. Dílo jsme nastudovali vlastně v novodobé premiéře, posluchače tak čeká, myslím, mimořádný zážitek,“ doplnil Štilec.

V sobotu 9. září se festival poprvé představí v kostele svatého Josefaobci Krásná. Malebná víska na pomezí Jizerských hor a Krkonoš je rodištěm legendárního léčitele a lékaře Jana Josefa Antonína Eleazara Kittela. Jeho dům s expozicí věnovanou slavnému rodákovi budou moci posluchači navštívit před koncertem, na kterém se letos podruhé objeví umělecká garantka tohoto ročníku Hana Blažíková, a to v netradičním repertoáru. Blažíková, coby známá specialistka na starou hudbu, tentokrát společně s německým klavíristou Andreasem Staierem přednese výběr z romantických písní Chopina, SchubertaSchumanna, které pianista doplní o výběr Písní beze slov z pera Felixe Mendelssohna-Bartholdyho. Staier hraje na kladívkový klavír, je držitelem mnoha prestižních cen, hraje se špičkovými německými soubory a doprovází pěvce formátu Anne Sophie von Otter či Christopha Prégardiena.

Třetím „protagonistou“ koncertu bude unikátní klavír Joseph Teller 1830. Jedná se o klavír z Karlových Varů, který obdivuhodně reprezentuje vídeňskou tradici klavírního designu. Jako vždy u starých hudebních nástrojů se i u Tellera specifický zvuk nejlépe hodí k hudbě doby, kdy byl postaven, a to zejména k skladbám Roberta Schumanna. Tento nástroj restauroval Paul McNulty, který je jedním z nejuznávanějších stavitelů a restaurátorů kladívkových klavírů současnosti. Postavil více než tři sta klavírů podle Silbermanna, Steina, Waltera, Hofmanna, Fritze, Grafa, Pleyela, Boisselota a Streichera, které se objevují na mnoha nahrávkách a jsou ve vlastnictví významných hráčů a předních hudebních institucí. Paul McNulty nedávno vrátil do hratelného stavu „poslední Chopinův klavír“ Pleyel 1848 z varšavského Chopinova institutu.

Hana Blažíková ke koncertu uvedla: Před lety mě oslovili z festivalu Chopin i jego Europa z Varšavy, abych přednesla písně Fryderyka Chopina. Byla jsem tenkrát velmi překvapená, proč zrovna já, když se specializuji spíše na barokní repertoár, nicméně na konzervatoři a i po studiích jsem zpívala často písně a zjistila, že tento repertoár mi vlastně velmi chybí. Byla jsem ráda, písně jsem nastudovala a vybrala jsem k nim i další romantické písně, aby program byl celistvý, a velmi mě to bavilo. Po letech jsem se seznámila s Andreasem Staierem, který je vynikajícím hráčem, virtuosem nejen na kladívkový klavír, ale i na cembalo a pozdější klavíry. Jsem velmi ráda, že ho mohu s sebou přivézt na festival Lípa Musica a že spolu můžeme zahrát můj oblíbený program. Ten program je pro mě velmi osobní, protože se sice jmenuje „Jen ten, kdo touhu zná“, ale já to slovo „Sehnsucht“ (Touha) chápu i trochu jako stesk, smutek a ten se právě celým programem táhne jako červená nit, ať už je to stesk po domově, stesk po zemi, která je velmi daleko a do které se nemohu vrátit, což je dnes velmi aktuální téma, nebo je to stesk po milované bytosti, která je někde v té dálce a já se k ní mohu vrátit jen v myšlenkách. A právě všechny tyto písňové cykly, které na koncertě zazní, mají toto téma…

Foto: archiv sboru, Josep Molina, Lukáš Marhoul Photography

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky