KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Hudba Znojmo – festival na rakouských hranicích english

„Od Händela, který psal hudbu i pro dvůr anglického krále, se odvíjí téma festivalu Hudba králů. A dílo vybrané pro operní stagionu bude určovat hlavní linii dramaturgie každý rok.“

„Při oslavě výročí pádu železné opony zahraje PKF-Prague Philharmonia s Pavlem Šporclem.“  

„Atmosféru dotvářejí místní vinaři, degustace. Ale nejde o vinařský festival.“

Hudební festival Znojmo chystá Händelova Saula a hudbu pro krále a oslaví pád železné opony. Přehlídka se v červenci uskuteční popatnácté. Rozvíjející se přeshraničním spolupráce s rakouskými partnery dává tušit, že za několik let by spolu s festivalem v Retzu mohli znojemští tvořit v kulturním regionu na jihu Moravy a na severu Dolního Rakouska silného hráče s publikem přesahujícím během jednoho měsíce 20.000 lidí.

 

Znojemská letní stagiona počítá letos s pěveckými hvězdami, jimiž jsou kontratenorista Andreas Scholl a basbarytonista Adam Plachetka. Vedle nich mají v trojím scénickém uvedení oratoria Saul účinkovat také pěvci Krystian Adam, Natalia Rubiś, Jaroslav BřezinaKristýna Vylíčilová. O koncertním provedení díla počátkem roku v Brně jsme psali v reflexi Koncertissimo Romana Válka. Hudebně produkci – jako každoročně – nastuduje dirigent Roman Válek se sborem, vedeným Terezou Válkovou, a s orchestrem historických nástrojů Czech Ensemble Baroque. Jsou rezidenčním tělesem festivalu a Válek je jeho uměleckým ředitelem. Rozhovor s ním čtěte ZDE. Vstupenky na znojemského Saula se prodávají v tuzemsku, ale našly prý už mnohé kupce i ve vzdáleném zahraničí.

Od Georga Friedricha Händela, který psal hudbu i pro dvůr anglického krále, se odvíjí téma letošního ročníku festivalu, které zní Hudba králů. A bude tomu tak i nadále – dílo, které ve Znojmě vyberou pro svou stagionu, bude určovat hlavní linii dramaturgie každý rok.

  

Na bývalé přísně střežené hranici s Rakouskem se v prvních dnech festivalu uskuteční koncertní oslavy letošního podzimního třicátého výročí pádu železné opony. Orchestr PKF-Prague Philharmonia při té příležitosti zahraje 11. 7. Dvořákovy Slovanské tance, s patronem festivalu Pavlem Šporclem Houslový koncert brněnského rodáka Ericha Wolfganga Korngolda a pak také dvě světové premiéry současných skladatelů z obou stran hranice – Česko-rakouskou suitu Lukáše Sommera a symfonickou báseň Dyje od Christopha Ehrenfellnera. Hudebních akcí, organizovaných k jubileu pádu komunismu už takto v létě společně s festivalem v Retzu a s dalšími rakouskými partnery, bude několik – například páteční „večírek bez hranic“ na Horním námětí ve Znojmě, sobotní „Tančírna na hranicích“ u bývalého hraničního přechodu Hatě, diskusní program v nedalekém Retzu a několik nedělních varhanních koncertů na Moravě i v Rakousku.

  

Patnáctý ročník znojemské přehlídky má od 11. do 28. července jako hlavní téma hudbu skladatelů na královských dvorech. Znít bude především klasická hudba, vystoupí například houslista František Novotný, rakouský barytonista Rafael Fingerlos, sopranistka Kateřina Kněžíková s cembalistou Vojtěchem Spurným a další hudebníci, mezi nimi i laureáti Letní školy barokní hudby v Holešově a v jednom programu i místní děti. Zahrají také cimbálové muziky a připraveny jsou jazzové a crossoverové programy, včetně folkloru – proslulé Jízdy králů. Přijede skupina Skety. A lákadlem zcela určitě bude iluzionista Petr Kasnar a nový kouzelnicko-barokní projekt doprovázený živou dobovou hudbou.

Vedle koncertů přímo v historickém městě Znojmě, včetně nového prostoru v objektu křižovníků s červenou hvězdou, se festivalové akce konají také v širším okolí – na zámcích ve Vranově, Uherčicích a Písečném, na poutním místě Heiliger Stein, v probošství na Hradišti a v Národním parku Podyjí.

Atmosféru Hudebního festivalu Znojmo dotvářejí v letním městě a okolí se svými víny místní vinaři, je jich pětadvacet. Degustace jsou v ceně vstupenky. Ale nejsme vinařský festival,“ zdůrazňuje jeho prezident a zakladatel Jiří Ludvík.  

Organizátoři už mají jasno, jaké operní tituly, případně scénicky uvedená oratoria, by rádi připravili v dalších letech. Mají to být napřesrok Il Maestro di cappella od Domenica Cimarosy a Pergolesiho La serva padrona, v roce 2021 Vivaldiho Orlando Furioso, pak Haydnovo oratorium Il ritorno di Tobia a v roce 2023 oslavná serenata Concordia de´pianeti od Antonia Caldary.

Foto: Hudební festival Znojmo, Petr Veber

 

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky