KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

TANEC PRAHA 2019 nejen v Praze a s mezinárodními umělci english

Mezinárodní festival současného tance a pohybového divadla TANEC PRAHA se koná už po jednatřicáté. Zahájení proběhne ve třech večerech 3. až 5. června v divadle Ponec, a to choreografií Let Me Change Your Name nekonformní Jihokorejky Eun-Me Ahn, která se na festivalu představila s velikým úspěchem už loni v představení Dancing Grandmothers. Další událostí sezony bude izraelská choreografka a bývalá členka i umělecká ředitelka Batsheva Dance Company Sharon Eyal se svým souborem L-E-V Dance Company. Ta převedla v působivou taneční báseň text Neila Hilborna „OCD“ tematizující obsedantně-kompulzivní poruchu a motiv míjení v lásce. Třetí významnou osobností v závěru festivalu bude francouzský akrobat a choreograf Yoann Bourgeois se svým dílem Tentative approaches to a point of suspension.

TANEC PRAHA se propojil s Pražským Quadriennale (PQ), které se letos koná 6. až 16. června. Vznikla tak dramaturgická linie Czech Dance Focus for PQ+, která je zařazena i do programu PQ a uvede premiéru nové festivalové produkce i nejúspěšnější koprodukce Tance Praha posledních let. Ředitelka a zakladatelka Tance Praha Yvona Kreuzmannová k letošnímu ročníku dodává: „Pro festival jsme pečlivě vybírali ze stovek nabídek tak, aby program byl pestrý, vysoce kvalitní, a dokázal oslovit nejrůznější cílové skupiny. Označujeme proto jako „Family Friendly“ díla, která byla vytvořena pro dospělé diváky, ale jsou vstřícná i vůči dětem od školního věku, zážitky tedy lze sdílet mezigeneračně. Vedle tří událostí se nám podařilo objevit silné soudobé výpovědi v zemích s vlastními hlubokými tradicemi, ať už je to Madagaskar, Ghana nebo indonéský ostrov Jáva. Velké kontrasty i překvapení slibují mladé talenty z evropské platformy Aerowaves, jedni z nich navíc zapojí ve dvoudenním workshopu studenty JAMU. Tabea Martin byla kdysi rovněž objevem této platformy, její osobitý, dnes už zralý přístup se nebojí otevírat tabu pro teenagery i jejich rodiče. Nechybí řada českých děl, výjimečně nejen v regionech, díky úzké spolupráci s PQ. Je na co se těšit.“

Madagaskarská tanečnice a choreografka Judith Olivie Manantenasoy předvede odvážné sólo nesoucí název Métamorphose, Indonésan Rianto otevře okénko do prolínání asijských kultur. Jeho virtuózní řeč těla doprovodí jemný hlas a perkuse umělkyně z téže oblasti Cahwati. Eymen Úhel pohledu je tanečním dílem spojujícím tradice západní Afriky i střední Evropy, které se zabývá tématy stáří i smrti. To vzniklo v mezinárodní koprodukci za podpory české ambasády v Ghaně a stojí za ním tanečnice Lenka Kniha Bartůňková a zpěvačka Ridina Ahmedová.

Mladí originální tvůrci úspěšní na evropské taneční platformě Aerowaves polsko-rakouského uskupení Body Architects Hygina Delimata, do něhož se zapojí i studenti brněnské JAMU, se v rámci linie Dance NEWs ukáží v outdoorovém představení House Beating. Chorvatsko-francouzsko-italský soubor Premier Stratagème zatančí lehce výstřední Forecasting pojednávající o roli Youtube v našich životech. O vztahu otce a syna bude představení francouzského choreografa Sylvaina Bouilleta s osmiletým synem Charliem.

V sekci věnující se mládeži proběhne představení Pink for Girls and Blue for Boys švýcarské choreografky Tabey Martin, která si zábavnou formou hraje s genderovými stereotypy a v rámci PQ+ dojde k interaktivní taneční inscenaci Barbory Látalové Karneval zvířat na hudbu francouzského skladatele Camille Saint-Saënse a také je naplánováno nahlédnutí do procesu tvorby nové inscenace, na níž Barbora Látalová pracuje se spisovatelkou a performerkou Terezou Říčanovou. Program nese název Jak se dělají Kozí kraviny.

Ve zmiňovaném Czech Dance Focus for PQ+ proběhne tanečně-audiovizuální projekt Věry Ondrašíkové GUIDE, který získal řadu cen u nás i v zahraničí. Viktor Černický je zase autorem performance PLI, která letos získala hlavní cenu České taneční platformy. Tereza Hradilková přinese autorské sólo Nepřestávej. Doprovázet ji bude živě multimediální umělec Floex, a francouzsko-belgická autorka Karine Ponties uvede dílo SAME SAME, v němž tančí divadelní režisérka Petra Tejnorová s choreografkou a tanečnicí Terezou Ondrovou. Ta byla letos oceněna na České taneční platformě.

TANEC PRAHA 2019 bude trvat až do 22. června a kromě Prahy, kde se bude odehrávat na více místech, se bude konat v dalších 22 městech a obcích České republiky a nabídne doprovodný program ve formě workshopů, diskusí nebo fotografické dokumentace z výzkumu na africkém kontinentu.

Foto: Tanec Praha

Josef Zedník

Zpěvák, publicista

Rodák z Prahy, který vyrůstal v Mladé Boleslavi. Zájem o hudbu ho však přilákal zpět do rodného města. Studoval zpěv na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění (u Prof. Magdalény Hajóssyové). Hrál také na housle a na kontrabas. V mládí o Vánocích při hledání stanic v rádiu namátkou zaslechl krásnou hudbu, která ho doslova fascinovala. Byl to přímý přenos Pucciniho Bohémy z Metropolitní opery s Richardem Leechem a Angelou Gheorghiu. Od té doby je klasická zpívaná hudba jeho největším zájmem. Sólově zpíval v několika českých divadlech, ale jeho vkus se přiblížil zejména k velkým vokálně-symfonickým dílům. Má za sebou tenorové party např. v Mahlerově Písni o zemi, Dvořákově Stabat mater, ale s největším úspěchem se setkal v Brazílii, kde se v Riu představil v Janáčkově Věci Makropulos jako Albert Gregor (dir. Isaac Karabtchevsky) a následně v Sao Paulu v tenorovém partu z Glagolské mše (dir. Osmo Vänskä). Pracoval jako produkční na stanici Vltava (na té mimochodem od té vánoční Bohémy vyrůstal). Také pracoval několik let pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Má rád své nejbližší a pejska Endyho. A jeho koníčkem je dobré víno a s ním spojené cestování.



Příspěvky od Josef Zedník



Více z této rubriky