KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

V úterý začíná festival pěveckých sborů Svátky písní Olomouc english

Svátky písní Olomouc budou stejně jako v posledních letech dramaturgicky propojeny se Svátky města Olomouce. V šesti dnech nabídnou renomovanou mezinárodní soutěž pěveckých sborů Mundi Cantant, které se pravidelně účastní sbory z mnoha zemí. Nově se pod hlavičkou festivalu bude konat také mezinárodní soutěž mládežnických orchestrů Harmonia Iuvenalis. Jde už o 47. ročník, od kterého se festival zároveň stává členem prestižní sítě Choral Festival Network. Více o tom jsme psali zde.

Zpráva pořádajícího spolku Festa Musicale mluví o začátku festivalu v úterý 28. května, ale to se budou podle manažera PR a mediální komunikace Petra Šrajera dít spíše organizační a interní záležitosti. Skutečným zahájením je až koncert pěveckých sborů z Kazachstánu, Bulharska a Malajsie v Sokolovně TJ Sokol Olomouc-Chválkovice ve středu od 19:00 hodin. Ve čtvrtek v sále Reduta olomoucké filharmonie proběhne od 11:00 hodin již zmiňovaná nová soutěž mládežnických orchestrů Harmonia Iuvenalis a v odpoledních hodinách až do večera bude na Horním náměstí bohatý kulturní program – zazpívají zde sbory z Lotyšska, Bulharska, Malajsie a Kanady a zahrají české mládežnické orchestry.

V pátek 31. května bude Reduta od 10:00 hodin patřit mezinárodní soutěži dětských pěveckých sborů Mundi Cantant a odpoledne budou na Horním náměstí opět různá vystoupení, která uvede taneční program projetu ZUŠ Open, o kterém jsme psali zde. V 16:30 se tam uskuteční vyhlášení dosavadních výsledků Mundi Cantant a program bude opět pokračovat hudebními čísly našich i cizích sborů. Vrcholem dne bude večerní uvedení Beethovenovy Missy solemnis v kostele sv. Mořice v podání Moravské filharmonie Olomouc, Českého filharmonického sboru Brno, sólistů Lucie Silkenové, Markéty Cukrové, Tomáše ČernéhoPetera Mikuláše a pod taktovkou Petera Valentoviče.

Mládežnickým a dospělým pěveckým sborům v rámci Mundi Cantant budou moci diváci naslouchat v sobotu 1. června v Redutě už od devíti hodin dopoledne a večer tam bude závěrečný sborový koncert Svátků písní Olomouc a soutěž o Absolutního vítěze Mundi Cantant. Odpoledne se na Horním náměstí opět představí ZUŠ Open, tentokrát výtvarnými a hlavně hudebními obory. Podvečerní koncert od 18:00 hodin bude v rukách Bigbandu ZUŠ Žerotín a Hudebního institutu. Spirituály a písně skupin BeatlesQueen v podání Ars Brunensis, Komorního sboru Lenky Dohnalové–Mlynářové a spojených pěveckých sborů zazní od 20:30. V neděli je ještě ve Smetanových sadech od 16:00 naplánováno zahájení sezóny promenádních koncertů.

Foto: Martin Florian, Vladimír Jagr

Josef Zedník

Zpěvák, publicista

Rodák z Prahy, který vyrůstal v Mladé Boleslavi. Zájem o hudbu ho však přilákal zpět do rodného města. Studoval zpěv na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění (u Prof. Magdalény Hajóssyové). Hrál také na housle a na kontrabas. V mládí o Vánocích při hledání stanic v rádiu namátkou zaslechl krásnou hudbu, která ho doslova fascinovala. Byl to přímý přenos Pucciniho Bohémy z Metropolitní opery s Richardem Leechem a Angelou Gheorghiu. Od té doby je klasická zpívaná hudba jeho největším zájmem. Sólově zpíval v několika českých divadlech, ale jeho vkus se přiblížil zejména k velkým vokálně-symfonickým dílům. Má za sebou tenorové party např. v Mahlerově Písni o zemi, Dvořákově Stabat mater, ale s největším úspěchem se setkal v Brazílii, kde se v Riu představil v Janáčkově Věci Makropulos jako Albert Gregor (dir. Isaac Karabtchevsky) a následně v Sao Paulu v tenorovém partu z Glagolské mše (dir. Osmo Vänskä). Pracoval jako produkční na stanici Vltava (na té mimochodem od té vánoční Bohémy vyrůstal). Také pracoval několik let pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Má rád své nejbližší a pejska Endyho. A jeho koníčkem je dobré víno a s ním spojené cestování.



Příspěvky od Josef Zedník



Více z této rubriky