KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Divadlo v Glyndebourne slaví 25 a 85 let english

Před pětadvaceti lety, 28. května 1994, se otevřelo nové divadlo sloužící opernímu festivalu v Glyndebourne na jihu Anglie. Na programu byla tehdy Mozartova Figarova svatba, stejné dílo, které před 85 lety, v roce 1934, zahájilo první ročník festivalu. V letošním programu, rozvrženém od 18. května do 25. srpna, bude v létě lákadlem nová inscenace Mozartovy Kouzelné flétny s orchestrem dobových nástrojů Orchestra of the Age of Enlightenment a vůbec první tamní nastudování Massenetovy málo hrané opery Popelka, které má premiéru 8. června. V této inscenaci se setkají světoznámé pěvkyně Danielle de Niese a Kate Lindsey.

V celkem 13 představeních je už nyní na programu scénická verze Berliozova Faustova prokletí. Z dřívějších inscenací se hraje Händelův Rinaldo, Rossiniho Lazebník sevillský… – a od 29. června to bude také Dvořákova Rusalka. V české klasice Robin Ticciati bude dirigovat London Philharmonic Orchestra a titulní roli bude zpívat Sally Matthews.

Opery se dávají ve světoznámém soukromém divadle rodiny Christieů u šest století staré usedlosti se zahradou, uprostřed pastvin s ovcemi. Právě z toho těží neopakovatelná festivalová atmosféra – publikum využívá během dlouhých přestávek možnost piknikování na trávnících. Původním záměrem Johna Christieho, který měl za manželku operní pěvkyni, bylo hrát Mozarta. Repertoár se však brzy rozšířil.

Tehdejší hlediště ani provaziště s jevištěm už nestojí. Starou budovu vystřídala mnohem větší novostavba s 1200 místy, která rázem o polovinu zvětšila návštěvnickou kapacitu a dala prostor pro ambicióznější podobu inscenací. Má dobrou akustiku i prostorné zázemí. Interiér moderního divadla je pěknou kombinací kovu a světlého dřeva, exteriér používá neomítnuté cihly. Iniciátorem postavení nového divadla byl Sir Georg Christie z další generace rodu. Stavba se ve světě architektury dočkala záhy několika ocenění.

Foto: Facebook Glyndebourne

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky