KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Závěrečný koncert 8. sezony Brno Contemporary Orchestra:
mládeži nepřístupný, niterný a šokující. english

„Tyto žertíky si to zaslouží, buďte prosím shovívaví a na chvíli zapomeňte na naši obvyklou prudérnost a též se dobře pobavte!“

„Básnička osmiletého Floriánka, vnímavého dítěte s autismem, je pro mě výstižnou metaforou.“

„Tuším, že budeme tentokrát posluchače opravdu a doslova šokovat“

Na třech různých místech vybraných pečlivě dle repertoáru, to je středeční večer 5. června v Brně. Na závěr osmé sezóny ho nachystal Brno Contemporary Orchestra. Koncert začne v půl osmé v galerii Domu pánů z Kunštátu, následovat bude asi dvouminutový přesun do sklepní scény Divadla Husa na provázku a vyvrcholí na otevřené Alžbětinské scéně tamtéž. Brněnský skladatel Mario Buzzi zhudebnil odvážné texty sběratele a bibliofila Karla Jaroslava Obrátila – Kryptadia, příspěvky ke studiu pohlavního života našeho lidu. Zazní ve světové premiéře. Tu bude mít i kompozice Ondřeje Štochla Živý motýl.

Jeden z účinkujících, Arnošt Goldflam  doplňuje: „Normálně se o nich mluví nebo se říkají či zpívají s přivřeným očkem a lehkým pomrkáváním. Takřka nikdo je nezná, zmiňovat je se zdá být takřka nedůstojné. Z našich básníků uspořádal pěkný užší výbor z Obrátilových Kryptadií Ivan Wernisch pod názvem „Kdo to čte, je prase“. Hudebně se těmto textům věnuje Mario Buzzi. Tyto žertíky si to zaslouží, buďte prosím shovívaví a na chvíli zapomeňte na naši obvyklou prudérnost a též se dobře pobavte!“ V Kryptadiích budou kromě Arnošta Goldflama účinkovat také známé brněnské herečky a zpěvačky Mariana Chmelařová, Ivana Hloužková a Brno Contemporary Orchestra

Další světovou premiérou bude naopak zcela niterná a meditativní kompozice Ondřeje Štochla Živý motýl. Skladba je inspirována citlivou a neobyčejně krásnou básní autistického chlapce. „Básnička osmiletého Floriánka, vnímavého dítěte s autismem, je pro mě výstižnou metaforou. Jako by se za ní skrývalo mnoho rovin, které se projeví v mé skladbě. Možná jediné, co jí chybí, je kousek dětské naivity… Mé zkušenosti s autisty jsou poměrně těsné a osobní, nakonec to není poprvé, co na ně takto reaguji,“ vysvětluje Ondřej Štochl. Zde je znění oné básně:

Nedávejte do hrobu motýla živého,

Vždyť víte, že to není dobrý…

Svět bez motýlů už by nebyl pestrý.

Zbyli by tu jen komáři a vosy…. A včely.

Ale ty nejsou pestré ani krásné.

Jen užitečné.

A jenom na to krásu světa

Samy neutáhnou.

Na koncertě zazní ještě skladba Thierryho Escaiche Le Chant des TénèbresPavlem Zlámalem na saxofon a sopranistkou Irenou Troupovou, která zazpívá sólo i v osmiminutových brilantních Mysteries of the Macabre György Ligetiho„Tuším, že budeme tentokrát své posluchače opravdu a doslova šokovat. Ne náhodou byla tato koncertní sezona trochu punková a rebelující – „BCO is not dead“. V závěrečném koncertě budeme okouzlující, ale také šokující a provokativní. Rozhodli jsme se díla provést v různých prostorách tak, aby co nejvíce vyhovovaly akustickým, ale také programovým podmínkám,“ doplňuje dirigent koncertu Pavel Šnajdr.

Foto: Archiv BCO

 

Josef Zedník

Zpěvák, publicista

Rodák z Prahy, který vyrůstal v Mladé Boleslavi. Zájem o hudbu ho však přilákal zpět do rodného města. Studoval zpěv na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění (u Prof. Magdalény Hajóssyové). Hrál také na housle a na kontrabas. V mládí o Vánocích při hledání stanic v rádiu namátkou zaslechl krásnou hudbu, která ho doslova fascinovala. Byl to přímý přenos Pucciniho Bohémy z Metropolitní opery s Richardem Leechem a Angelou Gheorghiu. Od té doby je klasická zpívaná hudba jeho největším zájmem. Sólově zpíval v několika českých divadlech, ale jeho vkus se přiblížil zejména k velkým vokálně-symfonickým dílům. Má za sebou tenorové party např. v Mahlerově Písni o zemi, Dvořákově Stabat mater, ale s největším úspěchem se setkal v Brazílii, kde se v Riu představil v Janáčkově Věci Makropulos jako Albert Gregor (dir. Isaac Karabtchevsky) a následně v Sao Paulu v tenorovém partu z Glagolské mše (dir. Osmo Vänskä). Pracoval jako produkční na stanici Vltava (na té mimochodem od té vánoční Bohémy vyrůstal). Také pracoval několik let pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Má rád své nejbližší a pejska Endyho. A jeho koníčkem je dobré víno a s ním spojené cestování.



Příspěvky od Josef Zedník



Více z této rubriky