KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Pop-up výstava Intermezzo – současní umělci v netradičním propojení s Opera Nova 2019 english

Pětidenní pop-up výstava Intermezzo konfrontující současné výtvarné umění se světem opery bude slavnostně zahájena zítra v 19:30 hodin v prostorách bývalé restaurace u piazzety Nové scény Národního divadla na náměstí Václava Havla v Praze. Výstava nabídne veřejnosti zdarma unikátní možnost zhlédnout zhruba čtyřicet obrazů, soch a objektů předních současných výtvarných umělců, jako je Jiří David, Lubomír Typlt, Markéta Hlinovská, Jakub Tytykalo, Jan Kaláb nebo Michal Pěchouček. Otevřena bude denně od 10 do 20 hodin. Výstava doprovází současně začínající festival Opera Nova. Obě akce zahájí Soňa Červená a Vanda Šípová.

Vernisáž otevře partem ze své oceňované role Helgy v opeře Ivana Achera Sternenhoch pěvkyně Vanda Šípová, která poté vystoupí se Soňou Červenou na zahájení oficiálně prvního ročníku festivalu Opera Nova (o kterém jsme psali zde) v hudebním čísle Vévodkyně a kuchařka stejného autora. „Výstava Intermezzo, v hudebním názvosloví „mezihra“, je doprovodným programem druhého ročníku festivalu současného hudebního divadla Opera Nova pořádaného Národním divadlem v Praze. Vernisáž výstavy tak ve 20 hodin plynule přejde ve slavnostní zahájení festivalu v podání jeho patronky, legendární operní pěvkyně a herečky Soni Červené a operní zpěvačky Vandy Šípové. Zahajovací performance festivalu na hudbu Ivana Achera bude inspirovaná partem z divadelního představení Vévodkyně a kuchařka na motivy Ladislava Fukse,“ doplňují pořadatelé festivalu.

Intermezzo je průřezem současným uměním výtvarných umělců, jako je Jiří David, Lubomír Typlt, Jan Kaláb, Michal Cimala, Michal Škapa, Markéta Hlinovská, Michal Pěchouček, Jakub Tytykalo, Jan Merta, Jakub Roztočil, Magdalena Roztočilová, Pavel Šmíd, Josefína Jonášová nebo Pavel Malina.

Architekt výstavy – Daniel Dvořák – našel inspiraci v operně-divadelním prostředí. Budou k vidění díla instalovaná například na notových pultech nebo na dřevotřískových deskách pro výrobu kulis. „Věříme, že Intermezzo dostojí svému názvu a stane se skutečnou mezihrou, jakýmsi ‚odskokem‘ k vizuálnímu umění od programu operního festivalu. Půjde však o svébytnou výstavu, kde lze vysledovat, jakým směrem se ubírá současná výtvarná scéna,“ říká kurátor výstavy Michal Šeba. Studenti ateliéru intermediální konfrontace Jiřího Davida na pražské VŠUP budou na výstavě také mít svůj prostor.

Foto: Archiv ND, Oskar Exner

Josef Zedník

Zpěvák, publicista

Rodák z Prahy, který vyrůstal v Mladé Boleslavi. Zájem o hudbu ho však přilákal zpět do rodného města. Studoval zpěv na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění (u Prof. Magdalény Hajóssyové). Hrál také na housle a na kontrabas. V mládí o Vánocích při hledání stanic v rádiu namátkou zaslechl krásnou hudbu, která ho doslova fascinovala. Byl to přímý přenos Pucciniho Bohémy z Metropolitní opery s Richardem Leechem a Angelou Gheorghiu. Od té doby je klasická zpívaná hudba jeho největším zájmem. Sólově zpíval v několika českých divadlech, ale jeho vkus se přiblížil zejména k velkým vokálně-symfonickým dílům. Má za sebou tenorové party např. v Mahlerově Písni o zemi, Dvořákově Stabat mater, ale s největším úspěchem se setkal v Brazílii, kde se v Riu představil v Janáčkově Věci Makropulos jako Albert Gregor (dir. Isaac Karabtchevsky) a následně v Sao Paulu v tenorovém partu z Glagolské mše (dir. Osmo Vänskä). Pracoval jako produkční na stanici Vltava (na té mimochodem od té vánoční Bohémy vyrůstal). Také pracoval několik let pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Má rád své nejbližší a pejska Endyho. A jeho koníčkem je dobré víno a s ním spojené cestování.



Příspěvky od Josef Zedník



Více z této rubriky