KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Národní divadlo moravskoslezské a premiéry v nadcházející sezoně english

Pět operních premiér, slavnostní operní koncert, dva balety a jeden mimořádný taneční večer, dva muzikály a jedna opereta – to je bilance nadcházející sezony 2019/2020, kterou s koncem té stávající potvrdilo Národní divadlo moravskoslezské.

17. a 19. října v Divadle Antonína Dvořáka zahájí premiérou Rusalky autora, po kterém je divadlo pojmenováno, a to v režii Radovana Lipuse a v hudebním nastudování hudebního ředitele opery Jakuba Kleckera.

Na 12. a 14. prosince jsou naplánovány premiéry Verdiho Maškarního plesu, opery o třech dějstvích z roku 1859 s originálním názvem Un ballo in maschera. Libreto napsal Antonio Somma podle Eugèna Scribeho. Tentokrát se režie ujme Marián Chudovský za hudebního řízení Marka Šedivého.

Komická opera Škola žárlivých – dramma giocoso s originálním názvem La scuola de‘ gelosi Antonia Salieriho a libretisty Caterina Mazzoly premiérově zazní v Divadle Antonína Dvořáka 20. a 22. února 2020. Režie se ujme Gabriela Petráková a taktovky Adam Sedlický.

Slavná opera Ericha Wolfganga Korngolda Mrtvé město (Die tote Stadt), k níž napsal text Paul Schott, otec skladatele – vlastním jménem Julius Korngold, bude mít v režii Jiřího Nekvasila pod hudebním vedením Davida Švece premiéry 23. a 25. dubna příštího roku.

30. dubna 2020 v Divadle Antonína Dvořáka proběhne operní galakoncert ke stoletému výročí založení Národního divadla moravskoslezského, na kterém vystoupí sólisté, orchestr a sbor opery divadla pod vedením Jakuba Kleckera.

Komorní operou o dvou dějstvích z roku 2014 Philipa Glasse Proces (originálním názvem The Trial) na text Christophera Hamptona podle stejnojmenného románu Franze Kafky (Der Prozess) z roku 1914 výčet operních premiér končí. Proces poprvé zazní 18. a 20. června 2020, a to pod taktovkou Marka Ivanoviće, v režii Jiřího Nekvasila.

Klavírista Michal Bárta doprovodí premiéru baletního představení Rossiniho karty hudbou slavného skladatele v choreografii Maura Bigonzettiho 21. listopadu v Divadle Jiřího Myrona. 19. března 2020 na stejném místě bude mít prostor nově nastudovaný balet Coppélia Léo Deliba, ke kterému choreografii a světelný design utvoří Giorgio Madia. Orchestr bude řídit Adam Sedlický. 2. dubna 2020, opět v Divadle Jiřího Myrona, proběhne 7. ročník mezinárodního baletního galakoncertu.

Muzikál The Last Five Years Jasona Roberta Browna bude v Čechách uveden vůbec poprvé, a to v Divadle „12“ 26. září. V Divadle Jiřího Myrona pak 6. a 8. února 2020 zazní ostravská premiéra slavného muzikálu West Side Story Leonarda Bernsteina. Klasická opereta ve svěžím hávu Madame Favart Jacquese Offenbacha v hudebním nastudování Marka Prášila a v režii Gabriely Petrákové bude mít premiéry 14. a 16. května 2020, také v Divadle Jiřího Myrona.

Podrobněji speciálně o nových operních titulech nadcházející se můžete dočíst v našem březnovém článku.

Foto: NDM, Veronika Paroulková

Josef Zedník

Zpěvák, publicista

Rodák z Prahy, který vyrůstal v Mladé Boleslavi. Zájem o hudbu ho však přilákal zpět do rodného města. Studoval zpěv na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění (u Prof. Magdalény Hajóssyové). Hrál také na housle a na kontrabas. V mládí o Vánocích při hledání stanic v rádiu namátkou zaslechl krásnou hudbu, která ho doslova fascinovala. Byl to přímý přenos Pucciniho Bohémy z Metropolitní opery s Richardem Leechem a Angelou Gheorghiu. Od té doby je klasická zpívaná hudba jeho největším zájmem. Sólově zpíval v několika českých divadlech, ale jeho vkus se přiblížil zejména k velkým vokálně-symfonickým dílům. Má za sebou tenorové party např. v Mahlerově Písni o zemi, Dvořákově Stabat mater, ale s největším úspěchem se setkal v Brazílii, kde se v Riu představil v Janáčkově Věci Makropulos jako Albert Gregor (dir. Isaac Karabtchevsky) a následně v Sao Paulu v tenorovém partu z Glagolské mše (dir. Osmo Vänskä). Pracoval jako produkční na stanici Vltava (na té mimochodem od té vánoční Bohémy vyrůstal). Také pracoval několik let pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Má rád své nejbližší a pejska Endyho. A jeho koníčkem je dobré víno a s ním spojené cestování.



Příspěvky od Josef Zedník



Více z této rubriky