KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Ostrava v Praze letos již podesáté english

Soubory čtyř ostravských divadel budou na přelomu října a listopadu účinkovat v pěti pražských divadlech. Desátý ročník divadelního festivalu Ostrava v Praze představí publiku v hlavním městě opět to nejlepší z tvorby Národního divadla moravskoslezského (NDM), Divadla Petra Bezruče, Komorní scény Aréna a Divadla loutek Ostrava. Letos to bude celkem osm inscenací v hlavním programu (31. října až 5. listopadu) a dva večery v off-programu (5. a 6. listopadu). Dojde na komorní operu, velký světový i komorní muzikál, loutkovou pohádku pro děti a pět činoherních inscenací. V off-programu zazní také koncert současné hudby. Přehlídku zahájí Divadlo loutek Ostrava a zakončí slavnostně Národní divadlo moravskoslezské.

„Pražské publikum uvidí opět to nejlepší z nabídky ostravských scén. Aréna se tradičně drží ve špičce našich divadel – čtyřikrát byla Divadlem roku a také letos byla mezi třemi finalisty. Bezruči mají v Praze vždy při hostováních vyprodáno, stejně jako u nás v Ostravě. Velkému diváckému zájmu se těší také skvělá představení Národního divadla moravskoslezského nebo Divadla loutek,“ uvádí ostravský náměstek primátora pro kulturu Zbyněk Pražák. Představení se uskuteční v Karlíně, v Minoru, ve Studiu Ypsilon, Divadle v Celetné a v prostorách multifunkční La Fabriky. V off-programu zazní v prostoru Centra současného umění DOX koncert Ostravského centra nové hudby.

1. listopadu přiveze opera Národního divadla moravskoslezského do Studia Ypsilon komorní Čtyřnotovou operu Toma Johnsona, kde v režii Juraje Čiernika každý z pěti sólistů v humorném dílku představuje jeden druh hlasu a každý se drží po celou dobu v rozsahu pouhých čtyř tónů.

Národní divadlo moravskoslezské poveze do karlínského hudebního divadla světový muzikál Kočky Andrew Lloyd Webbera, a to 5. listopadu. „Nebývá to u festivalu obvyklé, s velkým muzikálem jsme vyjeli jen jednou, a to před dvěma lety – naše Edith a Marléne se líbila. Letos sázíme na úspěch světových Koček. U nás jsou od premiéry stále vyprodané a už první měsíc prodeje vstupenek v Hudebním divadle Karlín nás přesvědčuje, že to bylo dobré rozhodnutí, zájem je velký,“ těší úspěch ředitele Národního divadla moravskoslezského Jiřího Nekvasila

Ten samý den v rámci off-programu zazní v Centru současného umění DOX koncert experimentální elektronické hudby s názvem Zásadní Xenakis. Unikátní počin podpořený virtuózními výkony sólistů ze zahraničí zahrne tři orchestrální kompozice jednoho z nejvlivnějších evropských skladatelů 2. poloviny 20. století (a také architekta) Iannise Xenakise, které v Praze nikdy nezazněly. Program přiváží Ostravské centrum nové hudby.

„Oproti zvyklostem jsme ale přidali ještě komorní muzikál Thrill Me! Stephena Dolginoffa v režii Juraje Čiernika, který tématem zcela vybočuje z mainstreamové produkce, a ostravské publikum jej přijalo s nadšením. My už máme vyprodána některá zářijová ostravská představení a věřím, že se bude dílo líbit i publiku v pražské Ypsilonce, kde budeme v off-programu festivalu muzikál hrát 6. listopadu,“ doplňuje program festivalu Jiří Nekvasil.

Úvodní večer festivalu bude 31. října patřit Divadlu loutek Ostrava v pražském divadle Minor s pohádkou Ronja, dcera loupežníka od Astrid Lindgrenové. Činoherní představení budou zastoupena pěti tituly. Autorskou parafrázi na slavné dílo Henrika Ibsena z pera česko-chilské autorky Anny Saavedry Heda Gablerová: Teorie dospělosti přiveze Divadlo Petra Bezruče. To nabídne i Transky, body, vteřiny Tomáše Dianišky. Hra vypráví o osudu prvorepublikové běžkyně Zdeny Koubkové, která se stala mužem, a její jméno bylo vymazáno z historie sportu. Činohra Národního divadla moravskoslezského se ukáže v inscenaci Opilí Ivana Vyrypajeva, Komorní scéna Aréna v černé komedii amerického autora Tracyho Lettse Zabiják Joe a v Machiavelliho Mandrgoře.

Festival Ostrava v Praze vznikl v roce 2010 jako jedna z akcí při vyhlášení kandidatury Ostravy na Evropské hlavní město kultury pro rok 2015. A koná se od té doby každoročně s velkým úspěchem. Devátý ročník vloni představil osm inscenací v osmi dnech, vidělo je přibližně 2500 diváků.

Foto: NDM

Josef Zedník

Zpěvák, publicista

Rodák z Prahy, který vyrůstal v Mladé Boleslavi. Zájem o hudbu ho však přilákal zpět do rodného města. Studoval zpěv na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění (u Prof. Magdalény Hajóssyové). Hrál také na housle a na kontrabas. V mládí o Vánocích při hledání stanic v rádiu namátkou zaslechl krásnou hudbu, která ho doslova fascinovala. Byl to přímý přenos Pucciniho Bohémy z Metropolitní opery s Richardem Leechem a Angelou Gheorghiu. Od té doby je klasická zpívaná hudba jeho největším zájmem. Sólově zpíval v několika českých divadlech, ale jeho vkus se přiblížil zejména k velkým vokálně-symfonickým dílům. Má za sebou tenorové party např. v Mahlerově Písni o zemi, Dvořákově Stabat mater, ale s největším úspěchem se setkal v Brazílii, kde se v Riu představil v Janáčkově Věci Makropulos jako Albert Gregor (dir. Isaac Karabtchevsky) a následně v Sao Paulu v tenorovém partu z Glagolské mše (dir. Osmo Vänskä). Pracoval jako produkční na stanici Vltava (na té mimochodem od té vánoční Bohémy vyrůstal). Také pracoval několik let pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Má rád své nejbližší a pejska Endyho. A jeho koníčkem je dobré víno a s ním spojené cestování.



Příspěvky od Josef Zedník



Více z této rubriky