KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Za poklady Broumovska v sobotu: Jakub Bokun, Smyčcový orchestr Inter>CAMERATA, Komorní orchestr Radom a Magdalena Jakubska-Szymiec english

Další koncert festivalu Za poklady Broumovska zavede zítra návštěvníky do kostela Nanebevzetí Panny Marie v Polici nad Metují. Od 18:00 hodin tam budou mít prostor zahraniční umělci ze sousedního Polska. Představí se Smyčcový orchestr Inter>CAMERATA, Komorní orchestr Radom a saxofonistka Magdalena Jakubska-Szymiec. Všechny umělce bude hudebně řídit dirigent Jakub Bokun. Na programu zazní díla polských autorů Łukasze Wośe – Poem pro saxofon a smyčce a Balada a Rondo, Paweła Łukaszewskiho – Sinfonietta, Američana Samuela Barbera – Adagio pro smyčce a našeho Josefa Suka – Serenáda pro smyčce, op. 6. 

Polská saxofonistka Magdalena Jakubska-Szymiec studovala hru na saxofon na univerzitě v Katovicích a své dovednosti rozvinula díky četným masterclass a úspěšnou účastí na mnoha soutěžích. Je zvána jako členka poroty národních a mezinárodních saxofonových soutěží a jako lektorka interpretačních kurzů. Od roku 2006 vede kurzy saxofonu na akademii v Poznani a hudební škole v Jaworznu. Komorní orchestr Inter>CAMERATA vznikl na jaře 2013 ve Vratislavi z iniciativy Umělecké asociace Coolturalny Wroclaw. 

„Původcem myšlenky a uměleckým ředitelem je dirigent a klarinetista Jan Jakub Bokun. Právě Jakub nadchnul pořadatele festivalu při komorním koncertě jako klarinetista. Posláním souboru Inter>CAMERATA je popularizace méně známé, zapomenuté, nebo dosud neobjevené komorní a orchestrální hudby, a zvát ke spolupráci mimořádně talentované umělce mladé generace, kteří stojí na začátku kariéry,“ uvádí pořadatelé a k dirigentovi doplňují: „Bokun vystudoval Summa cum laude na hudební akademii ve Vratislavi a postgraduální studium v Paříži. Svá studia dovršil na University of Southern California v Los Angeles. Jako klarinetista a dirigent natočil 14 alb. Je vyhledávaným lektorem – na Královské konzervatoři v Bruselu, v Sofii, Bělehradě, Praze, Paříži, Slovinsku, Mexiku, Japonsku, Číně a Španělsku vedl řadu mistrovských kurzů. V současnosti působí na hudební akademii Karola Lipińského ve Vratislavi.“ 

Komorní smyčcový orchestr Radom byl založen v lednu 2007 jako kulturní instituce financovaná obcí Radom. Prvním uměleckým ředitelem byl Maciej Żółtowski, od září 2017 zastává tento post Natalia Rogińska. Kromě pravidelných koncertů pořádá orchestr zvláštní akce, mj. Mezinárodní soutěž skladatelů Krzysztofa Pendereckého ARBORETUM. Koncert, který bude nahrávat Český rozhlas Vltava, se koná pod záštitou Velvyslanectví Polské republiky v Praze. Vstupné je dobrovolné – výtěžek putuje na pomoc skupině broumovských kostelů.

Foto: Archiv festivalu

Josef Zedník

Zpěvák, publicista

Rodák z Prahy, který vyrůstal v Mladé Boleslavi. Zájem o hudbu ho však přilákal zpět do rodného města. Studoval zpěv na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění (u Prof. Magdalény Hajóssyové). Hrál také na housle a na kontrabas. V mládí o Vánocích při hledání stanic v rádiu namátkou zaslechl krásnou hudbu, která ho doslova fascinovala. Byl to přímý přenos Pucciniho Bohémy z Metropolitní opery s Richardem Leechem a Angelou Gheorghiu. Od té doby je klasická zpívaná hudba jeho největším zájmem. Sólově zpíval v několika českých divadlech, ale jeho vkus se přiblížil zejména k velkým vokálně-symfonickým dílům. Má za sebou tenorové party např. v Mahlerově Písni o zemi, Dvořákově Stabat mater, ale s největším úspěchem se setkal v Brazílii, kde se v Riu představil v Janáčkově Věci Makropulos jako Albert Gregor (dir. Isaac Karabtchevsky) a následně v Sao Paulu v tenorovém partu z Glagolské mše (dir. Osmo Vänskä). Pracoval jako produkční na stanici Vltava (na té mimochodem od té vánoční Bohémy vyrůstal). Také pracoval několik let pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Má rád své nejbližší a pejska Endyho. A jeho koníčkem je dobré víno a s ním spojené cestování.



Příspěvky od Josef Zedník



Více z této rubriky