KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Svatojakubské Audite Organum pravidelně ve čtvrtek od začátku srpna do 19. září v osmi koncertech english

Ve čtvrtek začíná festival varhanní hudby Audite Organum v bazilice sv. Jakuba v Praze. Koncerty se budou konat pravidelně každý čtvrtek až do 19. září, a to vždy od 19:00 hodin. Na zahajovací koncert pořadatelé pozvali amerického varhaníka Marka Steinbacha, který přednese skladby Johanna Sebastiana Bacha, Louise Vierna, Antona Heillera a Philipa Glasse.

Mark Steinbach je univerzitním varhaníkem, správcem hudebních nástrojů a docentem na Brown University ve městě Providence, Rhode Island, kde vyučuje varhanní hru, hudební teorii, hudební analýzu a vede semináře soudobé hudby. Po dobu 23 let působil jako varhaník a sbormistr v kostele Sv. Pavla ve Wickfordu, kde vytvořil obdivuhodný mezigenerační hudební program. Jeho častá koncertní vystoupení zahrnují nejvýznamnější mezinárodní varhanní festivaly po celých Spojených státech amerických a Evropě,“ doplňují profil varhaníka stránky festivalu, na kterém se představí i další varhaníci, jako Španěl Jesús Sampedro, Ruska Anastasia Kovbyk, Japonec Kensuke Ohira, Polka Maria Magdalena Kaczor, Češi Pavla SalvováJanem Rotreklem, Francouz Jean-Baptiste Dupont a spoluzakladatelka festivalu Irena Chřibková, která bude mít na závěrečném koncertu věnovaném devadesátému výročí narození skladatele Petra Ebena (†2007) jako hosta jeho syna Marka Ebena

„V roce 1990 po pádu komunistického režimu, kdy se do Prahy vrátili minorité, byla snaha v jejich řadách jedinečnost prostoru a tradice baziliky sv. Jakuba zachovat a rozvíjet. Tehdejší provinciál minoritů P. Oldřich Prachař založil společenství „Svatojakubské Audite Organum“. Jako varhanice baziliky se od počátku věnuji dramaturgii a organizaci koncertů. Založila jsem Mezinárodní varhanní festival, Velikonoční koncerty, Vánoční koncerty a Svatojakubský podzim. Svatojakubské Audite Organum je společenstvím mých spolupracovníků při konání koncertů varhanní hudby. Zahrnuje i Klub přátel Audite Organum Na podporu varhan v bazilice sv. Jakuba, které jsou kulturní památkou, byl zřízen Nadační fond Sancti Jacobi Organum,“ uvádí o festivalu varhanice Irena Chřibková.

Foto: Audite Organum

Josef Zedník

Zpěvák, publicista

Rodák z Prahy, který vyrůstal v Mladé Boleslavi. Zájem o hudbu ho však přilákal zpět do rodného města. Studoval zpěv na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění (u Prof. Magdalény Hajóssyové). Hrál také na housle a na kontrabas. V mládí o Vánocích při hledání stanic v rádiu namátkou zaslechl krásnou hudbu, která ho doslova fascinovala. Byl to přímý přenos Pucciniho Bohémy z Metropolitní opery s Richardem Leechem a Angelou Gheorghiu. Od té doby je klasická zpívaná hudba jeho největším zájmem. Sólově zpíval v několika českých divadlech, ale jeho vkus se přiblížil zejména k velkým vokálně-symfonickým dílům. Má za sebou tenorové party např. v Mahlerově Písni o zemi, Dvořákově Stabat mater, ale s největším úspěchem se setkal v Brazílii, kde se v Riu představil v Janáčkově Věci Makropulos jako Albert Gregor (dir. Isaac Karabtchevsky) a následně v Sao Paulu v tenorovém partu z Glagolské mše (dir. Osmo Vänskä). Pracoval jako produkční na stanici Vltava (na té mimochodem od té vánoční Bohémy vyrůstal). Také pracoval několik let pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Má rád své nejbližší a pejska Endyho. A jeho koníčkem je dobré víno a s ním spojené cestování.



Příspěvky od Josef Zedník



Více z této rubriky