KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Jihočeská intermezza ve čtvrtek s Martinou Jankovou a Ivo Kahánkem english

Letní přehlídku nazvanou Jihočeská intermezza, kterou pořádá Jihočeská filharmonie, obohatí ve čtvrtek dva významní umělci mezinárodního renomé, a sice sopranistka Martina Janková a klavírista Ivo Kahánek. Na koncertě v klášteře Zlatá Koruna spolu od 19:00 hodin přednesou výběr pěveckých skvostů světových autorů. „Ráda naslouchám zpěvu kosa na stromě. Té nutnosti zpívat velice dobře rozumím. Jako dítě jsem si totiž bez ustání prozpěvovala, protože to zevnitř jen tak bublalo. Dodnes z tohoto pramene čerpám a snažím se v každém mém hudebním projevu právě o tuto autenticitu z dětství,“ dělí se o svůj pramen hudby s návštěvníky svých webových stránek mezinárodně uznávaná pěvkyně. 

Martina Janková je známá především jako mozartovská a barokní interpretka, což dokládá účinkování v Mozartově Da Ponte cyklu (Zuzanka, Despina, Zerlina) pod taktovkou slavného Franze Welsera-Mösta jak v Curyšské opeře, tak s The Cleveland Orchestra v USA, jakož i na Salcburském Festivalu v letech 2013 – 2016, kde byla nejvýše ohodnocena mezinárodním tiskem za Zuzanku a Despinu. Mimo jiné s velkým úspěchem debutovala v roce 2016 v Milánské La Scale v hlavní roli Belezzy (Krásy) v Händlově „Triumf času a pravdy“. Pod vedením Nikolause Harnoncourta zpívala po 18 let v mnoha operních i koncertních projektech a v roce 2019 obnovila spolupráci s ansámblem Concentus Musicus, ktery po úmrtí N. Harnoncourta vede Stefan Gottfried, v produkci Purcellova Krále Artuše v Divadle na Vídeňce. Jako koncertní pěvkyně spolupracovala s nejvýznamnějšími světovými orchestry a dirigenty. Martina Janková je také vášnivou písňovou interpretkou a s recitály vystoupila v Londýnské Wigmore Hall, na Pražském Jaru, Salcburském Festivalu, Styriarte v Grazu, Rheingau Festivalu, Musiques en Eté v Ženevě, v Curyšské opeře a v komorních večerech v Bazileji a v Bernu. 

Ivo Kahánka KlasikaPlus sleduje také pravidelně, zde si s ním můžete připomenout rozhovor z konce června, kde hovoří například i o Festivalu Jarmily Novotné 2019, kde se s Martinou Jankovou v září znovu setkají. „Šestý ročník Interpretačních kurzů v Litni 2019 bude unikátním spojením již zmíněných předních hudebních osobností – Martiny Jankové, Gérarda Wysse a Iva Kahánka. V Písňové akademii Festivalu Jarmily Novotné nabídne Martina Janková opět výuku pěveckého oboru, kdežto oba klavíristé nově zprostředkují studium písňové literatury pro klavír. Kurzy se uskuteční ve dnech 14. – 20. září s tradičním závěrečným koncertem 19. září v Litni,“ sdělují pořadatelé festivalu a doplňují, že písňový – slavnostní koncert –  se v podání Martiny Jankové a obou klavíristů uskuteční druhý den – 20. září v Sukově síni Rudolfina. 

Foto: Jihočeská intermezza

Josef Zedník

Zpěvák, publicista

Rodák z Prahy, který vyrůstal v Mladé Boleslavi. Zájem o hudbu ho však přilákal zpět do rodného města. Studoval zpěv na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění (u Prof. Magdalény Hajóssyové). Hrál také na housle a na kontrabas. V mládí o Vánocích při hledání stanic v rádiu namátkou zaslechl krásnou hudbu, která ho doslova fascinovala. Byl to přímý přenos Pucciniho Bohémy z Metropolitní opery s Richardem Leechem a Angelou Gheorghiu. Od té doby je klasická zpívaná hudba jeho největším zájmem. Sólově zpíval v několika českých divadlech, ale jeho vkus se přiblížil zejména k velkým vokálně-symfonickým dílům. Má za sebou tenorové party např. v Mahlerově Písni o zemi, Dvořákově Stabat mater, ale s největším úspěchem se setkal v Brazílii, kde se v Riu představil v Janáčkově Věci Makropulos jako Albert Gregor (dir. Isaac Karabtchevsky) a následně v Sao Paulu v tenorovém partu z Glagolské mše (dir. Osmo Vänskä). Pracoval jako produkční na stanici Vltava (na té mimochodem od té vánoční Bohémy vyrůstal). Také pracoval několik let pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Má rád své nejbližší a pejska Endyho. A jeho koníčkem je dobré víno a s ním spojené cestování.



Příspěvky od Josef Zedník



Více z této rubriky