KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Pražský komorní balet ozdobí klášterecký taneční festival Siraex english

Malebné krušnohorské městečko Klášterec nad Ohří roztančí už potřinácté festival současného tance Siraex. Začíná dnes a potrvá až do soboty. Kromě kurzů a workshopů nabídne i řadu představení se špičkovými evropskými tanečníky a dětskou taneční scénu. Pozítří od osmi hodin vystoupí i Pražský komorní balet. Na nádvoří novogotického kláštereckého zámku soubor představí jednoaktový balet s názvem Důvěrná místa, pod kterým je autorsky podepsán belgický choreograf Samuel Delvaux. Ten jako hudební i tematickou inspiraci použil tvorbu a život slavného hudebního skladatele Leoše Janáčka. 

„Choreografii Důvěrná místa, která vznikla původně pro soubor Balet Praha Junior, nastudoval Pražský komorní balet v závěru loňského roku při příležitosti devadesátého výročí Janáčkova úmrtí. Coby hudební podklad díla posloužily Samuelu Delvauxovi fragmenty ze slavného Janáčkova díla, smyčcového kvartetu Z podnětu Kreutzerovy sonáty. Cchoreografie samotná je velmi volně inspirována osobou a hudbou velkého génia. Jedná se o jakési abstraktní scénické ztvárnění inspirace ženským elementem, které skladatele celý život provázelo,“ uvádí ke genezi výsledného tvaru představení soubor. 

Festival Siraex si za dvanáct let existence vybudoval jméno mezi laickou i odbornou veřejností. Mapuje dění na současné taneční scéně a představuje české i zahraniční tanečníky a choreografy patřící ke špičce v oboru. „Náš festival je přehlídkou, která každoročně přináší průřez děním na taneční scéně za uplynulou sezónu a dává veřejnosti z měst, která jsou dál od Prahy, povědomí o vývoji tanečního umění. Jde tedy o ojedinělou záležitost, která má v tanečním světě své místo,“ říká ředitelka festivalu Siraex Zora Breczková a dodává: „Jedinečností projektu je setkání několika generací a úrovní interpretů a choreografů, a to od dětí přes neprofesionální soubory scénického tance až po naší a zahraniční profesionální scénu (včetně nové generace). Pražský komorní balet je již dlouho naším stálým hostem, spolu s ním na pátečním gala večeru vystoupí Balet Národního divadla v Brně, 420 People a absolventka HAMU, choreografka Petra Hájková.“

Dnešní zahájení festivalu se odehraje od osmi hodin večer na zámku. Vystoupí dva zahraniční hosté – Natascha Pire z Belgie a Medhat Aldaabal ze Sýrie a s nimi studenti a mladí absolventi HAMU a Duncancentre konzervatoře. Pro širokou veřejnost navíc probíhají až do pátku lekce afrického tance v Kulturním domě, začínají vždy v půl šesté odpoledne.

Foto: archiv festivalu

Josef Zedník

Zpěvák, publicista

Rodák z Prahy, který vyrůstal v Mladé Boleslavi. Zájem o hudbu ho však přilákal zpět do rodného města. Studoval zpěv na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění (u Prof. Magdalény Hajóssyové). Hrál také na housle a na kontrabas. V mládí o Vánocích při hledání stanic v rádiu namátkou zaslechl krásnou hudbu, která ho doslova fascinovala. Byl to přímý přenos Pucciniho Bohémy z Metropolitní opery s Richardem Leechem a Angelou Gheorghiu. Od té doby je klasická zpívaná hudba jeho největším zájmem. Sólově zpíval v několika českých divadlech, ale jeho vkus se přiblížil zejména k velkým vokálně-symfonickým dílům. Má za sebou tenorové party např. v Mahlerově Písni o zemi, Dvořákově Stabat mater, ale s největším úspěchem se setkal v Brazílii, kde se v Riu představil v Janáčkově Věci Makropulos jako Albert Gregor (dir. Isaac Karabtchevsky) a následně v Sao Paulu v tenorovém partu z Glagolské mše (dir. Osmo Vänskä). Pracoval jako produkční na stanici Vltava (na té mimochodem od té vánoční Bohémy vyrůstal). Také pracoval několik let pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Má rád své nejbližší a pejska Endyho. A jeho koníčkem je dobré víno a s ním spojené cestování.



Příspěvky od Josef Zedník



Více z této rubriky