KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

26. ročník Podzimního festivalu duchovní hudby v Olomouci v desíti koncertech english

Podzimní festival duchovní hudby se koná v Olomouci už od roku 1994 a je jednou z nejvýznamnějších akcí na poli duchovní hudby u nás. Letos řadu koncertů zahájí ode dneška za pět týdnů – v neděli 22. září v dómu sv. Václava Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín se sólisty – trumpetistou Jurajem Bartošem, sopranistkou Michaelou Šrůmovou, tenoristy Jaroslavem Březinou a Vítem Šantorou a basistou Pavlem Švingerem. Na programu budou Elegie a Koncert pro trubku a orchestr arménského skladatele Alexandra Grigorjeviče Aruťunjana a oratorium Césara Francka Sedm slov Krista na kříži. Dirigovat bude Jaromír Michael Krygel.

Další neděli zazní v kostele Zvěstování Páně (u kapucínů) duchovní hudba italského baroka. Skladby Pietra Locatelliho, Antonia VivaldihoGiovanniho Battisty Pergolesiho přednese slovenský soubor Il Cuore Barocco s pěveckými sólistkami – sopranistkou Hildou Gulyás a mezzosopranistkou Jarmilou Balážovou. Koncert k jubileu arcivévody Rudolfa Jana se uskuteční ve středu 2. října, a to v Arcibiskupském paláci. Klavíristka Jitka Čechová tam přednese Beethovenovu Sonátu pro klavír Les Adieux, op. 81a a poté zazní Beethovenovo Klavírní trio B dur „Arcivévodské“, op. 97 v podání Smetanova tria, jehož je Jitka Čechová členkou. Na housle bude hrát Radim Kresta a na violoncello Jan Páleníček.

Arcidiecézní muzeum bude v pátek 4. října místem promítání záznamu Brahmsova Německého requiem, který pořídila Česká televize v roce 2007. Tehdy na koncertu vystoupili Simona Houda Šaturová – soprán, Jiří Sulženko – baryton, Pěvecký sbor Polského rozhlasu KrakovJanáčkova filharmonie Ostrava pod vedením Stanislava Macury.

Kostel sv. Kateřiny bude v neděli 6. října patřit Českému filharmonickému sboru Brno, sopranistce Janě Meliškové a violoncellistovi Petrovi Nouzovskému. Skladby Bohuslava Matěje Černohorského, Petra Fialy, Johna Tavenera, Henryka GóreckéhoAntona Brucknera bude řídit Petr Fiala. Duchovní hudba a postmoderna – to je název dalšího koncertu, který se bude konat ve středu 9. října v chrámu sv. Mořice. Ensemble Inégal se sólisty za světelných efektů Jana Komárka pod vedením Adama Viktory přednesou skladby Salve Reginahymnus pro smíšený sbor a varhany Arvo PärtaRequiem pro sóla, sbor, varhany, klavír, celestu a bicí Alfreda Schnittkeho.

Německá altistka Marlene Lichtenberg a naše pěvecká legenda, basista Richard Novák, budou protagonisty galakoncertu v chrámu Panny Marie Sněžné v sobotu 12. října. Orchestr Czech Virtuosi bude řídit Stefan Veselka, který se narodil v Norsku, ale pochází ze slavného hudebního rodu jihomoravských Veselků. Na koncertě zazní duchovní skladby od Jana Dismase Zelenky přes Georga Friedricha Händela až po Antonína Dvořáka.

Předposledním hudebním setkáním festivalu bude koncert hráče na klávesové nástroje Tomáše Flégra a jeho nizozemského hudebního kolegy Jankeese Braaksmy. Koncert s názvem Klávesové nástroje v proměnách staletí se bude konat ve Freskovém sále Komenia ve středu 16. října a druhý den ještě jednou, a to přednostně pro školy.

V neděli 20. října v dómu sv. Václava Podzimní festival duchovní hudby v Olomouci vyvrcholí slavným Requiem Wolfganga Amadea Mozarta, a sice v podání slovenských umělců – sopranistky Lenky Máčikové, altistky Aleny Kropáčkové, tenoristy Martina Gyimesiho a basisty Gustáva Beláčka, Pěveckého sboru LúčnicaSymfonického orchestru Slovenského rozhlasu. Festivalovou tečku bude řídit Martin Leginus.

Foto: archiv festivalu PFDH

Josef Zedník

Zpěvák, publicista

Rodák z Prahy, který vyrůstal v Mladé Boleslavi. Zájem o hudbu ho však přilákal zpět do rodného města. Studoval zpěv na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění (u Prof. Magdalény Hajóssyové). Hrál také na housle a na kontrabas. V mládí o Vánocích při hledání stanic v rádiu namátkou zaslechl krásnou hudbu, která ho doslova fascinovala. Byl to přímý přenos Pucciniho Bohémy z Metropolitní opery s Richardem Leechem a Angelou Gheorghiu. Od té doby je klasická zpívaná hudba jeho největším zájmem. Sólově zpíval v několika českých divadlech, ale jeho vkus se přiblížil zejména k velkým vokálně-symfonickým dílům. Má za sebou tenorové party např. v Mahlerově Písni o zemi, Dvořákově Stabat mater, ale s největším úspěchem se setkal v Brazílii, kde se v Riu představil v Janáčkově Věci Makropulos jako Albert Gregor (dir. Isaac Karabtchevsky) a následně v Sao Paulu v tenorovém partu z Glagolské mše (dir. Osmo Vänskä). Pracoval jako produkční na stanici Vltava (na té mimochodem od té vánoční Bohémy vyrůstal). Také pracoval několik let pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Má rád své nejbližší a pejska Endyho. A jeho koníčkem je dobré víno a s ním spojené cestování.



Příspěvky od Josef Zedník



Více z této rubriky