KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Dvořákova Praha po stopách skladatele v Plzni english

Týden před začátkem festivalu, tedy v neděli 1. září, láká Dvořákova Praha na tradiční objevnou cestu po stopách našeho světově proslulého skladatele Antonína Dvořáka, tentokrát do západočeské metropole Plzně. Návštěvu míst, kde Antonín Dvořák před více než stoletím skutečně působil, doprovodí odborný výklad festivalového muzikologa Dr. Davida Beveridge. V závěru nebude tradičně chybět ani Dvořákova hudba, která byla vybrána tak, aby doložila skladatelovy vazby na Plzeň. Koncert, během něhož vystoupí sopranistka Tereza Hořejšová, tenorista Richard Samek, barytonista Roman Hoza, Pražský komorní sbor se sbormistryní Lenkou Navrátilovou a klavírista Ahmad Hedar, proběhne od 16:30 hodin v Dvořákově sále Domu hudby Plzeň.

„Dvořák Plzeň opakovaně navštěvoval a se zdejšími hudebními kruhy byl v dlouhodobém přátelském kontaktu. Několikrát zde dirigoval svá velká sborová díla včetně světové premiéry kantáty Svatební košile v březnu 1885,“ uvádí Dvořákovský znalec a průvodce celým dnem David Beveridge a pořadatelé dodávají: „Kroky návštěvníků tedy určitě povedou do původního koncertního sálu Waldek (dnešní společenský sál Alfa), kde Antonín Dvořák v roce 1884 dirigoval oratorium Stabat Mater a ve světové premiéře 1885 kantátu Svatební košile. Zde se také uskutečnil koncert na oslavu jeho šedesátých narozenin. Dalšími místy, která mají s Dvořákem prokazatelnou spojitost, jsou například dnešní hotel Slovan nebo Divadlo J. K. Tyla.“

Atraktivní program odpoledního koncertu je sestaven této akci na míru: každé z uvedených děl reprezentuje tím či oním způsobem skladatelovy vazby na Plzeň. Některá z nich tam Dvořák osobně dirigoval nebo je interpretovala jeho dcera Magda, ceněná altistka, jiná zas místní hudebníci nastudovali na jeho počest, v jednom případě je se zdejším prostředím spojeno jméno libretisty. Na koncertě zazní výběr prvního a druhého zhudebnění Dvořákovy opery Král a uhlíř, části ze Stabat Mater, Lužanské mšeSvatebních košil, Dvořákova sborová a písňová tvorba, ale i a cappella sbory Josefa Bohuslava Foerstera, Norberta KubátaHynka Pally. Závěrečným číslem bude závěrečná scéna z opery Čert a Káča Antonína Dvořáka. „Věříme, že uvedením skladeb na půdě města, s nímž je jejich vznik nebo premiérové provedení svázáno, a které si skladatel tolik oblíbil, dostane spojení Dvořák a Plzeň pro méně zasvěcené konkrétní obrysy a umožní nám alespoň na chvíli se pomyslně přenést do dob, kdy bylo možno Antonína Dvořáka potkat při procházce zdejšími ulicemi,“ řekl programový ředitel festivalu Dvořákova Praha Jan Simon, který se na tvorbě programu koncertu společně s Davidem Beveridgem podílel.

Foto: archiv DP, archiv Klasika Plus

Josef Zedník

Zpěvák, publicista

Rodák z Prahy, který vyrůstal v Mladé Boleslavi. Zájem o hudbu ho však přilákal zpět do rodného města. Studoval zpěv na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění (u Prof. Magdalény Hajóssyové). Hrál také na housle a na kontrabas. V mládí o Vánocích při hledání stanic v rádiu namátkou zaslechl krásnou hudbu, která ho doslova fascinovala. Byl to přímý přenos Pucciniho Bohémy z Metropolitní opery s Richardem Leechem a Angelou Gheorghiu. Od té doby je klasická zpívaná hudba jeho největším zájmem. Sólově zpíval v několika českých divadlech, ale jeho vkus se přiblížil zejména k velkým vokálně-symfonickým dílům. Má za sebou tenorové party např. v Mahlerově Písni o zemi, Dvořákově Stabat mater, ale s největším úspěchem se setkal v Brazílii, kde se v Riu představil v Janáčkově Věci Makropulos jako Albert Gregor (dir. Isaac Karabtchevsky) a následně v Sao Paulu v tenorovém partu z Glagolské mše (dir. Osmo Vänskä). Pracoval jako produkční na stanici Vltava (na té mimochodem od té vánoční Bohémy vyrůstal). Také pracoval několik let pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Má rád své nejbližší a pejska Endyho. A jeho koníčkem je dobré víno a s ním spojené cestování.



Příspěvky od Josef Zedník



Více z této rubriky