KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

ČF natočila Čajkovského. Upozorní na to i na BBC Proms english

„S Čajkovským má orchestr na podzim čtyři rezidence – na festivalu Dvořákova Praha, v Tokiu, Vídni a Paříži.“

„Kombinace České filharmonie a České republiky s její příslušností k Západu i Východu vytváří zajímavý přístup k vyjádření ducha Čajkovského hudby.“

„Byčkov začíná  ČF pro Deccu připravovat komplet Mahlerových symfonií.“

Česká filharmonie zařadila do programu koncertů, zahajujících v Praze 4. a 5. září druhou společnou sezónu s šéfdirigentem Semjonem Byčkovem, dopisovou scénu z opery Evžen Oněgin. V podání sopranistky Jeleny Stichiny zazní i 10. září v Londýně na festivalu BBC Proms, kde orchestr vystoupí po pětileté pauze.

Slavný úryvek z Čajkovského operního díla – v sousedství hudby ze Smetanovy Prodané nevěstyŠostakovičovy Osmé symfonie – symbolizuje v programech těchto nejbližších koncertů v Česku i v Británii unikátní pozici Prahy a jejích filharmoniků na průsečíku evropského Západu a Východu.  A právě tento dotyk s příslušností k různým světům byl také důvodem, proč Semjon Byčkov přijal v roce 2015 úkol natočit postupně  s Českou filharmonií komplet symfonického díla Petra Iljiče Čajkovského. Sedm CD v těchto dnech vychází u společnosti Decca Classics. Přinášejí šest symfonií, symfonii Manfred, předehru-fantazii Romeo a Julie, Serenádu pro smyčce, symfonickou báseň Francesca da Rimini a tři klavírní koncerty v podání Kirilla Gersteina.

Čeká filharmonie má s Čajkovským na podzim čtyři rezidence – v září na festivalu Dvořákova Praha, v říjnu v Tokiu a v listopadu ve vídeňském Musikvereinu a v pařížské Filharmonii. Program evropských rezidencí bude vždy stejný – během prvního večera zazní Manfred1. klavírní koncertKirillem Gersteinem, na druhém Pátá symfonie, Serenáda pro smyčce a Variace na rokokové témaGautierem Capuçonem a na třetím Šestá symfonieHouslový koncertRenauldem Capuçonem. Na třech tokijských koncertech uvede filharmonie s Byčkovem Šestou symfonii, symfonii ManfredHouslový koncert, který provede koncertní mistr Berlínských filharmoniků Daišin Kašimoto.

„Jsem šťasten, že jsem periodu s Čajkovským mohl s filharmonií prožít,“ řekl v Praze novinářům Byčkov. „Trvalo mi asi třicet vteřin, abych pochopil, že ten nápad je opravdu fantastický. Říkal jsem si, že kombinace České filharmonie a České republiky s jejími západními tradicemi a příslušností k Západu i Východu může vytvořit zajímavý přístup k vyjádření ducha Čajkovského hudby. Přístup, který nebude ani čistě ruský, ani čistě západní, ale bude kombinací obojího.“ Prostřednictvím Čajkovského hudby došlo pak k jeho sblížení s orchestrem, takže převzetí postu šéfdirigenta a hudebního ředitele po úmrtí Jiřího Bělohlávka bylo před dvěma roky jen logickým následkem již započaté intenzivní spolupráce.

„Čajkovského projektem jsme chtěli ukázat, že Česká filharmonie je šíří svého repertoáru a kvalitou provedení na úrovni nejlepších světových orchestrů, přestože je zejména v zahraničí neprávem vnímána pouze jako špičkový interpret Smetany, Dvořáka a dalších českých skladatelů,“ dodává ředitel České filharmonie David Mareček. S Byčkovem začíná ČF pro Deccu připravovat komplet Mahlerových symfonií, měl by být hotov asi v roce 2025. Uvažuje se potom také o všech symfoniích Šostakovičových. A s Jakubem Hrůšou natočí Česká filharmonie pro Deccu komplet děl Josefa Suka.

Foto: Česká filharmonie

 

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky