KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Marek Štilec: Wranitzky Kapelle, Akademie Praha – Mannheim, Kurpfälzisches Kammerorchester Mannheim, Ensemble 18+ a nové CD english

Český dirigent Marek Štilec bude mít v září napilno. Rozjíždí nový projekt Akademie Praha – Mannheim, v rámci kterého vznikne nahrávka doprovázená koncertním turné. Operní výběr Koželuha a Holzbauera nastudovali Michaela Šrůmová, Petr Nekoranec a Vojtěch Pelka. A teď ve středu 4. září představí program složený z hudby Pavla Vranického, Leopolda Koželuha, Wolfganga Amadea Mozarta, Josepha Haydna a Sylvie Bodorové s orchestrem Wranitzky Kapelle v Nové Říši a hned druhý den v rakouském Waidhofenu na festivalu Allegro Vivo. V Nové Říši půjde o první vystoupení, generální zkoušku, Wranitzky Kapelle v Čechách od jarního koncertu ve Vídni, kde, jak jsme psali, orchestr vystoupil zcela poprvé.

Od Vranického zazní na koncertech Divertimento „Bednáři“, které je hudební hříčkou, ve které se hraje i kladivy a sekerami. Dalšími díly budou Koželuhova Symfonie A dur „A la française“, předehry k Mozartově opeře Bastien a Bastienka a k Haydnově opeře Opuštěný ostrov a závěr bude patřit skladbě Sylvie BodorovéBern Concerto (dvojkoncertu pro housle, violu a smyčce). V neděli soubor s Markem Štilcem vystoupí ve Velvarech, kde společně „odstartují“ rekonstrukci budovy Záložny, ve které by měl být časem moderní společenský sál. Na tomto koncertě budou stěžejními skladbami již zmíněná symfonie Leopolda Koželuha a výběr z opery Alexandr v Indii Jana Antonína Koželuha. Sopránová sóla zazpívá Michaela Šrůmová.

První ročník Akademie Praha – Mannheim, jejímž uměleckým garantem Marek Štilec je, navazuje na mimořádně úspěšné turné k výročí narození a úmrtí Jana Václava Stamice, které proběhlo v České republice, Německu a Rakousku v roce 2017. V letošním roce opět spojí síly čeští a němečtí hudebníci, jmenovitě Kurpfälzisches Kammerorchester Mannheim a pražský Ensemble 18+. Hudebním programem pak bude výběr z oper dvou autorů – Jana Antonína Koželuha a Ignaze Holzbauera, na stejné libreto Pietra Metastasia Alexandr v Indii„Kromě výše zmíněných hudebníků se pro projekt podařilo zajistit hvězdné pěvecké obsazení: tenorista Petr Nekoranec, kontratenorista Vojtěch Pelka a sopranistka Michaela Šrůmová. Výjimečnost projektu podtrhuje i skutečnost, že si ho do svého katalogu vybrala jedna z nejvýznamnějších nahrávacích společností CPO,“ uvádí Marek Štilec a dodává: „Realizace nahrávky se uskuteční v Mannheimu, kde bude v sobotu 14. září završena komentovanou prezentací pro širokou veřejnost. Z Mannheimu se projekt přesouvá do Prahy. V Zrcadlové síni Klementina bude prezentován na slavnostním koncertě ve středu 18. září. Symbolicky se následující den celé turné uzavře koncertem symfonií mannheimských mistrů na zámku v Holešově, kde Ignaz Holzbauer působil jako kapelník hraběte Rotalla.“

Foto: ArcoDiva

Josef Zedník

Zpěvák, publicista

Rodák z Prahy, který vyrůstal v Mladé Boleslavi. Zájem o hudbu ho však přilákal zpět do rodného města. Studoval zpěv na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění (u Prof. Magdalény Hajóssyové). Hrál také na housle a na kontrabas. V mládí o Vánocích při hledání stanic v rádiu namátkou zaslechl krásnou hudbu, která ho doslova fascinovala. Byl to přímý přenos Pucciniho Bohémy z Metropolitní opery s Richardem Leechem a Angelou Gheorghiu. Od té doby je klasická zpívaná hudba jeho největším zájmem. Sólově zpíval v několika českých divadlech, ale jeho vkus se přiblížil zejména k velkým vokálně-symfonickým dílům. Má za sebou tenorové party např. v Mahlerově Písni o zemi, Dvořákově Stabat mater, ale s největším úspěchem se setkal v Brazílii, kde se v Riu představil v Janáčkově Věci Makropulos jako Albert Gregor (dir. Isaac Karabtchevsky) a následně v Sao Paulu v tenorovém partu z Glagolské mše (dir. Osmo Vänskä). Pracoval jako produkční na stanici Vltava (na té mimochodem od té vánoční Bohémy vyrůstal). Také pracoval několik let pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Má rád své nejbližší a pejska Endyho. A jeho koníčkem je dobré víno a s ním spojené cestování.



Příspěvky od Josef Zedník



Více z této rubriky