KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Začíná 18. ročník festivalu Lípa Musica english

Dvě desítky hudebních akcí, to je letošní ročník Mezinárodního hudebního festivalu Lípa Musica s centrem v České Lípě, rozvržený do 26. října na patnáct míst Liberecka, Ústecka a saského pohraničí. Dramaturgicky se letos přehlídka hlásí k odkazu sametové revoluce a ideálů revoluce, svobody, naděje a víry a zůstává věrná i své ideji prohlubování česko-německého kulturního dialogu.

Po prologu letošního 18. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Lípa Musica, o kterém jsme psali zde, zahájí dnes řadu podzimních koncertů vokální sextet z Velké Británie – slavní The King’s Singers. Soubor vystoupí od 19:00 hodin v chrámu Navštívení Panny Marie v Hejnicích v Jizerských horách a hostem mu bude liberecký dětský sbor Severáček se sbormistryní Sylvií Pálkovou.

„Koncert navazuje na velkolepé světové turné Gold k 50. výročí existence ansámblu. Nositelé dvou cen Grammy okouzlují publikum prestižních koncertních síní po celém světě. Vynikají nejen svrchovanou pěveckou virtuozitou, přirozeností jedinečně souznících hlasů, repertoárovou rozmanitostí a vynalézavostí, ale především bezprostředním vztahem k publiku. Ryzí radost z hudby sdílejí s miliony fanoušků napříč kontinenty,“ zvou na zahajovací koncert, který je zároveň Koncertem pro Liberecký kraj, pořadatelé festivalu.

Rozhovor s The King’s Singers si můžete přečíst zde. Dětský sbor Severáček bude hlavním aktérem druhého koncertu, který se uskuteční v pátek od 19:00 hodin v kostele sv. Jana za hranicemi v Německu v Žitavě. Sbor doprovodí na klavír a na varhany Eva DvořákováAndrea Čančarová Houfková a hosty budou hráčky na lesní roh Kateřina Javůrková a Hana Šuková a basista Josef Kovačič. Koncert bude řídit sbormistryně Silvie Pálková. „Od svého založení v roce 1958 představuje Severáček velkou sborovou rodinu dvou set padesáti děvčat a chlapců od čtyř do osmnácti let. Za více jak půlstoletí existence prokázal Severáček své mimořádné kvality mnohými vítězstvími na domácích i zahraničních soutěžích. Nadšené ovace publika provázely sbor na třech kontinentech, kde se doposud představil. Severáček navíc dramaturgicky propaguje i soudobé kompozice, což prokáže i žitavským vystoupením, kde mimo jiné zazní světová premiéra skladby Petra Koronthályho Magnificat. Vycházející pěvecké hvězdičky severu Čech přivezou do bývalého nejsevernějšího města českého království křišťálově čistou mariánskou hudební poctu,“ doplňuje festival.

Cisterciácký opatský klášter St. Marienthal, který leží v Horní Lužici mezi Žitavou a Zhořelcem, bude v sobotu 21. září od 19:00 hodin místem třetího koncertu. Tiburtina Ensemble – ve složení Barbora Kabátková, Margit ÜbellackerHana Blažíková – přednese hudební vize Hildegardy z Bingenu. K programu festival dodává: „Dvanácté století je stoletím pohybu, nejvýraznějším obdobím středověku, plným zvratů, změn, náboženské a institucionální revolty ve snaze o návrat ke kořenům. V oblasti německého Porýní do tohoto rozkvětu velmi pevnou rukou zasáhla Hildegarda z Bingenu – magistra, abatyše, mystička, skladatelka, spisovatelka a snad i léčitelka. V dnešním slova smyslu renesanční bytost obdařená nadpozemskými viděními a Božím vnuknutím, která však zároveň byla bytostí zcela realistickou a pragmatickou, stojící si pevně za svými názory na svět a církev. Množství jejích duchovních skladeb představuje svébytný skladebný proud inspirovaný jednohlasou tradicí gregoriánského chorálu, ovšem zcela se vymykající své době, na který se nepodařilo nikomu navázat. Texty zpěvů jsou ovlivněny jejími mystickými vizemi, často citují „Živoucí světlo“, jímž byla ve svých vizích oslovována. Hudebně náročné melismatické, často až virtuózní skladby s obrovským rozsahem akcentující věčnou ženskou otázku doplní improvizovaný doprovod na strunné drnkací nástroje (dulce melos).“

Letošní 18. ročník festivalu Lípa Musica obsáhne patnáct měst Libereckého i Ústeckého kraje a Horní Lužice. Potrvá do 26. října. Epilog v podobě koncertu houslisty Josefa Špačka a jeho hostů je naplánován na čtvrtek 7. listopadu od 19:00 hodin v českolipském Kulturním domě Crystal. „Společný projekt se Základní uměleckou školou v České Lípě „Má to smysl!“ je pevnou stálicí festivalového programu. Uměleckou osobností, se kterou se mladí talenti našeho regionu, kteří svůj talent tříbí právě na této škole, budou moci setkat, a to nejen na jednom pódiu, ale i na mistrovských kurzech, nemůže být v letošním roce nikdo jiný než nový umělecký garant festivalu, prvotřídní houslista Josef Špaček. Umělecký partner a koncertní mistr České filharmonie a sólista respektovaný po celém světě, který má na svém kontě řadu prestižních úspěchů z mezinárodních soutěžních klání, je dokonalým prototypem vzoru a inspirace pro mladé hudebníky. Jeho sladký tón, dokonalé frázování, expresivní razanci a charisma velebí kritici nejen u nás. Josef Špaček přitom zůstává sympatickým, usměvavým a skromným člověkem – a právě to je tím nejvzácnějším poselstvím pro mladou generaci…,“ dodávají pořadatelé.

Foto: Lípa Musica

Josef Zedník

Zpěvák, publicista

Rodák z Prahy, který vyrůstal v Mladé Boleslavi. Zájem o hudbu ho však přilákal zpět do rodného města. Studoval zpěv na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění (u Prof. Magdalény Hajóssyové). Hrál také na housle a na kontrabas. V mládí o Vánocích při hledání stanic v rádiu namátkou zaslechl krásnou hudbu, která ho doslova fascinovala. Byl to přímý přenos Pucciniho Bohémy z Metropolitní opery s Richardem Leechem a Angelou Gheorghiu. Od té doby je klasická zpívaná hudba jeho největším zájmem. Sólově zpíval v několika českých divadlech, ale jeho vkus se přiblížil zejména k velkým vokálně-symfonickým dílům. Má za sebou tenorové party např. v Mahlerově Písni o zemi, Dvořákově Stabat mater, ale s největším úspěchem se setkal v Brazílii, kde se v Riu představil v Janáčkově Věci Makropulos jako Albert Gregor (dir. Isaac Karabtchevsky) a následně v Sao Paulu v tenorovém partu z Glagolské mše (dir. Osmo Vänskä). Pracoval jako produkční na stanici Vltava (na té mimochodem od té vánoční Bohémy vyrůstal). Také pracoval několik let pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Má rád své nejbližší a pejska Endyho. A jeho koníčkem je dobré víno a s ním spojené cestování.



Příspěvky od Josef Zedník



Více z této rubriky