KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

PKO zahájí 68. sezónu premiérou i záskokem english

Pražský komorní orchestr vstupuje do další, v pořadí už 68. koncertní sezóny. Zahajovací koncert má v úterý 24. září od 19:30 hodin ve Dvořákově síni v Rudolfinu. Nabídne premiéru úpravy skladby Pavla Haase od Juraje Filase, Beethovenovu Šestou symfonii a mezi nimi houslový koncert Johannesa Brahmse. V něm vystoupí místo původně avízovaného Jiřího Vodičky jeho kolegyně Olga Šroubková. PKO má teké nového rezidenčního umělce, pro tuto sezónu se jím stal klavírista Jan Bartoš.

Zmíněná premiéra zazní hned úvodu – český skladatel Juraj Filas na žádost PKO upravil Čtyři písně pro bas od československého židovského autora Pavla Haase pro sólový zpěv a komorní orchestr. Skladba, původně určená pro zpěv za doprovodu klavíru, zazní na památku basisty Karla Bermana, který by se na jaře letošního roku dožil sta let. Právě tento žádaný operní pěvec, skladatel a operní režisér autora inspiroval k jejich napsání, a to v Terezíně, kde se za zoufalých podmínek oba umělci setkali. Zatímco Karel Berman přežil a zasvětil život hudbě, Pavel Haas to štěstí neměl.

„Po vytříbeném přednesu barytonisty Romana Janála bude následovat skladba výhradně orchestrální. Beethovenova Šestá symfonie zavede posluchače rovnou na venkov. Příroda, zurčící potok, letní bouřka – to jsou jen některé z představ, které tato programní symfonie s přízviskem Pastorální jasně evokuje,“ uvádí pořadatelé a doplňují, že ještě zazní proslulá skladba Johannesa Brahmse Koncert pro housle a orchestr D dur. Původně se sólového partu měl ujmout houslista Jiří Vodička, který se ale ze zdravotních důvodů omluvil. Místo něj s orchestrem vystoupí mladá a energická houslistka, Olga Šroubková. „Olga Šroubková, vítězka soutěže Pražského jara, je mimořádně disponovaná mladá sólistka, která se velmi rychle prosazuje jak v českém tak mezinárodním měřítku. Návštěvníkům zahajovacího koncertu PKO děkujeme za pochopení a panu Vodičkovi přejeme brzké uzdravení,” uvedl jednatel PKO Vladimír Darjanin. Koncert bude řídit dirigent Zbyněk Müller.

Pražský komorní orchestr také přichystal jednu novinku – rezidenčního umělce. Pro sezónu 2019/2020 se jím stal český klavírista Jan Bartoš„Je mi ctí, že mohu být rezidenčním umělcem Pražského komorního orchestru a že společně oslavíme 250. výročí od narození Ludwiga van Beethovena. Přeji vám, ať si tuto vzrušující cestu užijete společně s námi,” zve na koncerty Jan Bartoš, který v sezóně představí posluchačům Beethovenovy klavírní koncerty. Kromě něj se na programech objeví jména jako například Pavel Šporcl, Michal Kaňka, Emil Viklický, Matyáš Novák nebo Kateřina Englichová. Příležitost dostanou i mladí a nadějní muzikanti, stejně jako komorní soubory. Sezónu pak slavnostně uzavře výrazná pěvecká osobnost, slovenská mezzosopranistka Jana Kurucová.

Foto: Archiv PKO

Josef Zedník

Zpěvák, publicista

Rodák z Prahy, který vyrůstal v Mladé Boleslavi. Zájem o hudbu ho však přilákal zpět do rodného města. Studoval zpěv na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění (u Prof. Magdalény Hajóssyové). Hrál také na housle a na kontrabas. V mládí o Vánocích při hledání stanic v rádiu namátkou zaslechl krásnou hudbu, která ho doslova fascinovala. Byl to přímý přenos Pucciniho Bohémy z Metropolitní opery s Richardem Leechem a Angelou Gheorghiu. Od té doby je klasická zpívaná hudba jeho největším zájmem. Sólově zpíval v několika českých divadlech, ale jeho vkus se přiblížil zejména k velkým vokálně-symfonickým dílům. Má za sebou tenorové party např. v Mahlerově Písni o zemi, Dvořákově Stabat mater, ale s největším úspěchem se setkal v Brazílii, kde se v Riu představil v Janáčkově Věci Makropulos jako Albert Gregor (dir. Isaac Karabtchevsky) a následně v Sao Paulu v tenorovém partu z Glagolské mše (dir. Osmo Vänskä). Pracoval jako produkční na stanici Vltava (na té mimochodem od té vánoční Bohémy vyrůstal). Také pracoval několik let pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Má rád své nejbližší a pejska Endyho. A jeho koníčkem je dobré víno a s ním spojené cestování.



Příspěvky od Josef Zedník



Více z této rubriky