KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Svatováclavský hudební festival: Závěrečná čtveřice koncertů a beseda s umělci english

Letošní Svatováclavský hudební festival spěje k závěru. Návštěvníky čekají vedle besedy s umělci ještě čtyři koncerty. Patří komornímu souboru Pavel Haas Quartet, kontratenoristovi Filippu Minecciovi se souborem Collegium Marianum, Janáčkově filharmonii Ostrava a Českému filharmonickému sboru Brno.

Dnes od 19:00 hodin je bruntálský evangelický kostel místem koncertu smyčcového kvarteta Pavel Haas Quartet. „Soubor se dlouhodobě pohybuje mezi top desítkou smyčcových kvartet světa. Jejich výbušně temperamentní a zároveň geniálně precizní interpretace se řadí mezi nejvyšší ligu komorní hry. Prestižní hudební časopis Gramophone uvedl, že zvuk Pavel Haas Quartetu je jako vždy okamžitě rozpoznatelný – dílem díky bohaté barevnosti, ale taky dojmu, že zde hrají čtyři výrazné osobnosti… Místy je zvuk tak intenzivní, až je člověku zatěžko uvěřit, že poslouchá pouhé čtyři hráče,“ uvádějí pořadatelé a dodávají, že čtveřice u nás sice téměř nevystupuje, ale na SHF znovu přijíždí – navíc se zbrusu novým programem, který obsahuje Bartókův 4. kvartet, podle samotných interpretů považovaný za vůbec nejkomplikovanější kvartetní skladbu. Na koncertě zazní ještě Smyčcový kvartet es moll č. 3, op. 30 Petra Iljiče Čajkovského.

V úterý a ve středu budou v kostele sv. Jana Nepomuckého v Ostravě – Staré Bělé a v evangelickém kostele v Třinci od 18:00 hodin na pořadu koncerty kontratenoristy Filippa Mineccia z Florencie, se kterým vystoupí soubor Collegium Marianum s uměleckou vedoucí Janou Semerádovou. „Charismatický Florenťan přiváží našim uším výjimečně lahodný italský dezert, jehož recepturu vytvořil sám vrchní barokní skladatel Domenico Sarro. Ten prakticky ovládal neapolskou operní scénu éry pěvců-kastrátů po Alessandru Scarlattim. O znovuoživení jeho virtuózních árií éry pěvců-kastrátů systematicky pečuje právě Filippo Mineccia,“ přibližuje program a pěvce festival.

Zhodnotit průběh letošního 16. ročníku a prozradit plány na příští rok přijde v pátek v 15:00 hodin do ostravského Domu knihy – Knihcentra ředitel a dramaturg SHF Igor Františák. O závěrečném koncertu, který již tradičně rozezní Katedrálu Božského spasitele, bude hovořit mladý talentovaný dirigent Robert Kružík, který nastudoval unikátní Kabeláčovo Mysterium času, ale také Sukovu Meditaci na staročeský chorál Svatý Václave či Dvořákovo zpracování Žalmu 149Te Deum. Závěrečný koncert festivalu se uskuteční v sobotu 28. září a je zamýšlen jako oslava 30. výročí sametové revoluce. Interprety budou Janáčkova filharmonie OstravaČeský filharmonický sbor Brno se sbormistrem Petrem Fialou. Jako sólisté vystoupí sopranistka Pavla Vykopalová a barytonista Roman Hoza.

Jak dramaturgie uvádí, Sukova Meditace vznikla v prvním válečném roce (1914) a autor v ní se strachem i nadějí hudebně umocňuje niternou prosbu „Nedej zahynouti nám ni budoucím“. Nesmrtelné poselství národního chorálu přechází v Kabeláčovo velkolepé Mysterium času – zamyšlení nad vesmírným děním, nad jeho nesmírnými oblastmi a pevnou zákonitostí, která jim vládne. Materiálem pro výstavbu mohutně gradačního Mysteria byla jediná navracející se a na maximum se napínající hudební myšlenka. Ta napodobuje chorálový cantus firmus, který dává dílu zvláštní rys jakési starozákonní prostoty a výrazové lapidárnosti. Vibrace ohromujícího díla se budou chrámovými zdmi svobodně linout až k Dvořákovu Žalmu 149 a vrcholné oslavě Boží – efektnímu Te Deum z počátku jeho amerického období. Letošní program Svatováclavského hudebního festivalu si můžete připomenout zde.

Foto: archiv festivalu

Josef Zedník

Zpěvák, publicista

Rodák z Prahy, který vyrůstal v Mladé Boleslavi. Zájem o hudbu ho však přilákal zpět do rodného města. Studoval zpěv na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění (u Prof. Magdalény Hajóssyové). Hrál také na housle a na kontrabas. V mládí o Vánocích při hledání stanic v rádiu namátkou zaslechl krásnou hudbu, která ho doslova fascinovala. Byl to přímý přenos Pucciniho Bohémy z Metropolitní opery s Richardem Leechem a Angelou Gheorghiu. Od té doby je klasická zpívaná hudba jeho největším zájmem. Sólově zpíval v několika českých divadlech, ale jeho vkus se přiblížil zejména k velkým vokálně-symfonickým dílům. Má za sebou tenorové party např. v Mahlerově Písni o zemi, Dvořákově Stabat mater, ale s největším úspěchem se setkal v Brazílii, kde se v Riu představil v Janáčkově Věci Makropulos jako Albert Gregor (dir. Isaac Karabtchevsky) a následně v Sao Paulu v tenorovém partu z Glagolské mše (dir. Osmo Vänskä). Pracoval jako produkční na stanici Vltava (na té mimochodem od té vánoční Bohémy vyrůstal). Také pracoval několik let pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Má rád své nejbližší a pejska Endyho. A jeho koníčkem je dobré víno a s ním spojené cestování.



Příspěvky od Josef Zedník



Více z této rubriky