KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Svatojakubský podzim k poctě Dvořáka, Ebena a Martinů english

Tři koncerty přehlídky Svatojakubský podzim připomenou postupně 14., 21. a 28. října jubilea Antonína Dvořáka, Petra Ebena a Bohuslava Martinů. Konají se v bazilice sv. Jakuba v Praze na Starém Městě a výrazné místo v jejich programech zaujímá varhanní tvorba.

Na programu prvního koncertu je v pondělí Bachova, Brahmsova a Dvořákova varhanní hudba a od Johannesa Brahmse a Antonína Dvořáka duchovní vokální skladby, především komplet Biblických písní. Na varhany hraje titulární varhanice kostela Irena Chřibková, zpívá barytonista Roman Janál, stálý sólista Národního divadla v Praze a Národního divadla Brno. Janál spolupracuje s významnými tuzemskými a zahraničními hudebními tělesy v oratorních dílech, je vnímán také jako vynikající interpret písňové tvorby. Je absolutním vítězem mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka v Karlových Varech v roce 1995.

O týden později zazní vedle Bachovy varhanní hudby a vedle skladeb Antonia Vivaldiho, Georga Friedricha Händela, Melchiora Francka, Josepha Rheinbergera a Antonína Dvořáka také sakrální tvorba Felixe Mendelssohna-Bartholdyho. Od Petra Ebena je na programu duchovní kompozice „Confiteor Tibi, Pater“ a varhaník Jakub Janšta, protagonista večera, bude také improvizovat na Ebenovo téma. Janšta je někdejším žákem Jaroslava Tůmy. Specializuje se na improvizaci v historických formách. Působí pedagogicky a je varhaníkem a ředitelem kůru v kostele sv. Františka z Assisi v Praze. Na koncertě spoluúčinkuje Dětský pěvecký sbor ZvonkyDívčí komorní sbor Abbellimento.

Poslední z trojice koncertů patří 28. října varhanici Miroslavě Svobodové, pedagožce na konzervatoři v Českých Budějovicích, a trumpetistovi Jiřímu Pelikánovi. Na programu je hudba barokních autorů, ale také Josefa KličkyLéona Boëllmanna. K tomu zazní dvě části z cyklu Okna Petra EbenaVigilia od Bohuslava Martinů.

Přehlídku pořádá Svatojakubské Audite Organum. Irena Chřibková působí v bazilice sv. Jakuba v Praze od počátku 90. let. V roce 1996 tam založila Mezinárodní varhanní festival, stojí i za dalšími koncertními cykly – mimo jiné i velikonočními a vánočními. Známé jsou její nedělní svatojakubské půlhodinky varhanní duchovní hudby. V roce 1990 po pádu komunistického režimu, když se do Prahy vrátili s dalšími řeholníky i minorité, přišla na řadu snaha nově rozvíjet jedinečnost prostoru a tradice baziliky sv. Jakuba. „Svatojakubské Audite Organum je společenstvím mých spolupracovníků při konání koncertů varhanní hudby. Zahrnuje i Klub přátel Audite Organum,“ říká Irena Chřibková, která je také předsedkyní Nadačního fondu Sancti Jacobi Organum, soustřeďujícího konkrétně pozornost na největší pražské varhany – ty svatojakubské.

Foto: Archivy KlasikaPlus, Audite Organum 

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky