KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Praha zažije debut Jennifer Rowley jako Amélie v Maškarním plese english

Americká sopranistka Jennifer Rowley se debutově představí v Národním divadle v Praze jako Amélie v Maškarním plese Giuseppe Verdiho. Vystoupí pouze během dvou výjimečných večerů ve čtvrtek 31. října a v sobotu 2. listopadu. Inscenaci v režii Dominika Beneše a v hudebním nastudování ředitele Opery ND Jaroslava Kyzlinka má divadlo na repertoáru od roku 2017. S Jennifer Rowley vystoupí Svatopluk Sem, Peter Berger, Michal Lehotský, Marie Fajtová, Jana Sýkorová a Sbor a Orchestr Národního divadla.

„Svého prvního vystoupení jsem se nemohla dočkat. Hudební part Amélie jsem si zamilovala už při prvním poslechu této opery před mnoha lety. Po ztvárnění Amélie jsem vždy toužila a nyní se mi tento sen konečně splnil! Její nádherné árie jsem zpívala na soutěžích ještě před tím, než jsem zahájila svou profesionální dráhu, a pokaždé to byla velmi dobrá volba. Tato postava je složitá a zajímavá. Stejně úchvatná je hudba, kterou pro ni Verdi složil – hodně bel canta, ale také mnoho dramatického zpěvu. Jsem šťastná, že jsem dostala možnost seznámit se s rolí Amélie a jejím charakterem, a považuji za velkou čest, že s ní debutuji v tak krásném divadle a městě!“ komentovala svůj pražský debut Jennifer Rowley, která je jinak pravidelným hostem Metropolitní opery v New Yorku a úspěšně se představila i v Opéra Bastille v Paříži nebo v Semperově opeře v Drážďanech.

Tříaktová opera Giuseppe Verdiho Maškarní ples na libreto Antonia Sommy zpracovává historickou událost ze švédských dějin, zavraždění krále Gustava III. během maškarního plesu ve Stockholmu roku 1792. V Praze opera zazněla poprvé 14. srpna 1866 v německém překladu ve Stavovském divadle.

Foto: Fb Jennifer Rowley

Tereza Kramplová

Tereza Kramplová

Hudební manažerka

Pochází z klavírnické a divadelní rodiny. Díky rodinné manufaktuře KLIMA Piano, kterou založil její dědeček Milan Klíma, měla možnost aktivně reprezentovat pianina a klavíry špičkové kvality na veletrzích v Evropě i Americe. Po libereckém gymnáziu vystudovala klavír na Pražské konzervatoři a obor hudební management na Akademii múzických umění v Praze. Klasické hudbě se věnuje celý život, už od studií působí v nejužším týmu festivalu EuroArt Praha, kde mimo jiné v rámci agentury EuroArt rozjížděla kariéru Ivo Kahánkovi, Tomášovi Jamníkovi nebo Zemlinského kvartetu. Osm let působila na pozici manažerky Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK, v současnosti je výkonnou ředitelkou festivalu Za poklady Broumovska a manažerkou projektů Broumovská klávesa a Letní hornové kurzy Broumov.



Příspěvky od Tereza Kramplová



Více z této rubriky