KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Výstava Časosběr ukáže rekonstrukci Janáčkova divadla english

Dnešní vernisáž a následně výstava nazvaná Časosběr, která bude přístupná až do 17. prosince, připomene rekonstrukci Janáčkova divadla v Brně. Včera uplynul přesně rok od znovuotevření této největší divadelní budovy v České republice a jedné z největších v Evropě po náročné generální opravě. Průběh prací celou dobu dokumentoval fotograf Vladimír KIVA Novotný.

Dnešní vernisáž se koná ve Velkém foyer Janáčkova divadla od 17 hodin a její součástí bude jednak projekce krátkého dokumentu o historii a architektuře Janáčkova divadla a navíc pro zájemce možnost komentované prohlídky zákulisí. Od zítřka pak bude výstava k vidění vždy hodinu před začátkem představení.

Janáčkovo divadlo bylo otevřeno 2. října 1965, tedy před více než 50 lety. Za celou dobu provozu pak v něm neproběhla žádná generální rekonstrukce. Opravovalo se, ale byly to vždy spíš práce udržovací, což se samozřejmě projevilo na opotřebovaném technickém stavu, nicméně divadlo bylo postaveno natolik poctivě, že drželo ještě celkem slušně pohromadě. Budova patří k tomu nejkvalitnějšímu, co bylo v Brně postaveno po druhé světové válce. Naštěstí nebyly realizovány experimenty socialistického realismu, ale přednost dostal projekt, který je hrdou ukázkou tzv. „Bruselského stylu“ přelomu 50. a 60. let 20. století.

Generální rekonstrukce se týkala zejména interiéru, především zázemí pro zaměstnance divadla, jako jsou šatny, zkušebny a dílny. Byly odstraněny nevhodné úpravy z let minulých a práce uvedly do původního stavu nadčasový interiér, který vytvořil významný brněnský architekt prof. Ivan Ruller. Z tohoto pohledu se také jedná o jednu z nejšetrnějších rekonstrukcí poválečné architektury, která byla v ČR provedena.

Vladimír Kiva Novotný (narozen 1977) je brněnský fotograf, věnující se širokému spektru fotografie, od portrétu, přes lisfetyle fotografie, až po foto architektury nebo divadelního plakátu. Je externím pedagogem na Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě, který také sám vystudoval. Dlouhodobě spolupracuje s Divadlem Na zábradlí nebo Národním divadlem Brno.

Foto: NDB, Fb Vladimír KIVA Novotný

Veronika Veber Paroulková

Moderátorka, publicistka

Vyrostla v hudebně výtvarné rodině. Vystudovala Právnickou fakultu UK, zpěv na Konzervatoři J. Ježka a soukromě hru na klavír a klarinet. Od 17 let se věnuje moderování a působí za mikrofonem nebo před televizní kamerou bez přestávky dodnes. Pracovala jako moderátorka na Classic FM (dnes Classic Praha), moderátorka zpravodajství v Radiu City, v ČRo Region a Radiožurnálu, poté vedoucí zpravodajství a publicistiky ČRo Region. Připravovala a moderovala pořad Telefonotéka a přenosy koncertů klasické hudby pro ČRo Vltava, publicistický pořad Proti srsti TV Prima, v České televizi pořady Před půlnocí, Před polednem, Studio 6, Politické spektrum, vědecký pořad Milenium a Zprávy ČT 24. V současné době připravuje a moderuje pořad Na návštěvě pro ČRo D-dur, pořady s vědci o vědě pro ČRo Plus a v oblasti klasické hudby příležitostně moderuje pro ČT art. Kromě toho spolupracuje jako moderátorka i s festivaly klasické hudby, s pořadateli koncertů nebo s vědeckými institucemi, psala články o klasické hudbě pro Divadelní noviny. Je spoluzakladatelkou portálu o klasické hudbě KlasikaPlus.cz, kde zároveň publikuje. Kromě klasické hudby je její zálibou golf a fotografování, ráda cestuje, chodí v přírodě, tančí nebo lyžuje. Jako koníčka má i kvalitní vína, vaření a gastronomii. Kde to jde, potkáte ji s fenkou Westíka pojmenovanou Mimi podle Pucciniho Bohémy, se kterou tvoří nerozlučnou dvojici. Její velkou láskou se stal v roce 2020 syn Kubíček. Založení portálu KlasikaPlus.cz považuje za zpečetění svého hlubokého vztahu s vážnou hudbou…



Příspěvky od Veronika Veber Paroulková



Více z této rubriky