KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

JAMU veřejně představí nové mistrovské nástroje a technologie za 70 milionů english

Mistrovské hudební nástroje a technologie za bezmála 70 milionů nakoupila Hudební fakulta Janáčkovy akademie múzických umění v Brně. A rozhodla se je netradičně představit veřejnosti, a to formou křtu a následného komentovaného koncertu. Koná se tento pátek 6. prosince v aule fakulty na Komenského náměstí od 14.30 hodin. Škola se tak po stránce vybavení dostane na srovnatelnou úroveň se špičkovými světovými instituty.

Hudební fakulta JAMU zatím nakoupila dva strunné nástroje, třináct historických, deset kusů dechových, osmadvacet klávesových a technologie. „Koncert začne ukázkami elektroakustické hudby a multimediální tvorby a bude pokračovat prezentací klavírů a představením historických a dechových nástrojů,“ popsal program slavnostního odpoledne děkan HF JAMU, profesor Jindřich Petráš. Jednotlivé body programu okomentují garanti jednotlivých sekcí.

V případě klavírů škola nakoupila špičkové světové značky jako Steinway, Petrof nebo Bechstein. „Vyzkoušeli jsme několik stovek klavírů a formou soutěže jsme z nich vybrali ty nejlepší kusy. Každý nástroj obdržel od naší tříčlenné poroty jednak slovní hodnocení, jednak i určitý počet bodů v šesti hlavních kritériích kvality. Bodovali jsme zvlášť zpěvnost, zvukovou barevnost nebo například vlastnosti mechaniky,“ popisuje klavírista, profesor Jan Jiraský a dodává: „Vybírat bylo ohromně zajímavé, ale i náročné, protože jsme za klavíry hojně cestovali do zahraničí.“ Na pátečním koncertě nástroje představí jeden z vynikajících studentů, klavírista Pavel Zemen, laureát mezinárodních klavírních soutěží. „Já jeho vystoupení uvedu jen krátkým povídáním a praktickou demonstrací rozdílu mezi běžnými nástroji, jaké měli studenti dříve k dispozici, a špičkovými novými nástroji,“ doplnil Jiraský.

Výběr nástrojů historického typu je velmi specifická a náročná záležitost, protože je většinou vyrábějí manufaktury a někdy jen jediný člověk. Velký nástroj tak vzniká i rok a čekací lhůta na něj se počítá na pět až deset let. Katedra varhanní a historické interpretace získala tři cembala, každé přitom reprezentuje jiný styl stavby i období. Studenti tak na JAMU získají možnost realizovat hudbu německé provenience z doby Bacha, kdy se používalo dvou-manuálové cembalo dle Zella, hudbu italského raného baroka nebo si budou moci vyzkoušet hudbu 17. století na kopii vlámského nástroje, jehož originál stavěla světově proslulá dílna Ruckersů. Vedoucí katedry, profesorka Barbara Maria Willi, k dalším nástrojům doplňuje: „Studenti loutny mohou experimentovat s loutnovým nástrojem, který se používal hlavně na Moravě v 18. století a byl nazýván Mandora. Nově mají k dispozici také renesanční loutnu. Studenti historických příčných fléten čelí výzvě, kromě barokního typu nástroje mohou teď vyzkoušet i klasicistní a dokonce romantický.“

Barokní podobu nástroje získají i hobojisté a fagotisté, kteří teď mají k dispozici už druhou kopii barokního fagotu. Otevírá jim to dveře k vnitřnímu pochopení hudby renesance, baroka a klasicismu, skladatelé totiž psávali skladby těmto nástrojům na tělo. Studenti historických smyčcových nástrojů zase získají konkurenční výhodu: mohou si totiž půjčit excelentní smyčce barokního, klasicistního a romantického typu a tak aplikovat poznatky z výzkumu o historických hráčských technik do praxe.

HF JAMU získala také velké množství technologií pro tvorbu zvuku, jeho záznam a reprodukci. Třeba modulární syntetizér s více než stovkou segmentů, zařízení pro profesionální záznam zvuku v terénu nebo reproduktorový systém pro osmikanálovou reprodukci. Prezentovat je bude Katedra kompozice, dirigování a operní režie. Představí úryvky čtyř skladeb, které s uvedenými technologiemi nějakým způsobem souvisí. „Na úvod zahraji část mé skladby pro jeden ze znějících objektů na pomezí výtvarného umění, které vytvářím, a také úryvek mé skladby pro osm reproduktorů,“ uvedl vedoucí katedry, docent Dan Dlouhý. Po něm zahraje perkusionista Martin Švec na elektronickou marimbu skladbu anglického skladatele Grahama Fitkina, která rytmizovaně spouští úryvky z projevů politiků. Nakonec skladatel Michal Indrák předvede část své kompozice pro zmíněný modulární syntetizér.

Foto: Archiv JAMU

Veronika Veber Paroulková

Moderátorka, publicistka

Vyrostla v hudebně výtvarné rodině. Vystudovala Právnickou fakultu UK, zpěv na Konzervatoři J. Ježka a soukromě hru na klavír a klarinet. Od 17 let se věnuje moderování a působí za mikrofonem nebo před televizní kamerou bez přestávky dodnes. Pracovala jako moderátorka na Classic FM (dnes Classic Praha), moderátorka zpravodajství v Radiu City, v ČRo Region a Radiožurnálu, poté vedoucí zpravodajství a publicistiky ČRo Region. Připravovala a moderovala pořad Telefonotéka a přenosy koncertů klasické hudby pro ČRo Vltava, publicistický pořad Proti srsti TV Prima, v České televizi pořady Před půlnocí, Před polednem, Studio 6, Politické spektrum, vědecký pořad Milenium a Zprávy ČT 24. V současné době připravuje a moderuje pořad Na návštěvě pro ČRo D-dur, pořady s vědci o vědě pro ČRo Plus a v oblasti klasické hudby příležitostně moderuje pro ČT art. Kromě toho spolupracuje jako moderátorka i s festivaly klasické hudby, s pořadateli koncertů nebo s vědeckými institucemi, psala články o klasické hudbě pro Divadelní noviny. Je spoluzakladatelkou portálu o klasické hudbě KlasikaPlus.cz, kde zároveň publikuje. Kromě klasické hudby je její zálibou golf a fotografování, ráda cestuje, chodí v přírodě, tančí nebo lyžuje. Jako koníčka má i kvalitní vína, vaření a gastronomii. Kde to jde, potkáte ji s fenkou Westíka pojmenovanou Mimi podle Pucciniho Bohémy, se kterou tvoří nerozlučnou dvojici. Její velkou láskou se stal v roce 2020 syn Kubíček. Založení portálu KlasikaPlus.cz považuje za zpečetění svého hlubokého vztahu s vážnou hudbou…



Příspěvky od Veronika Veber Paroulková



Více z této rubriky