KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Smetanovská pětiletka Smetanovy Litomyšle english

„Mou vlast bude letos řídit Semjon Byčkov, v roce 2024 Jakub Hrůša.“

„Česká filharmonie chce mít Smetanovu Litomyšl jako svou letní scénu.“

„Do operní části festivalu patří osm titulů, mimo jiné Libuše, Rusalka, Figarova svatba, Aida a Porgy a Bess.“

Národní festival Smetanova Litomyšl nabídne letos v dvaašedesátém ročníku celkem 44 koncertů a operních představení. Uskuteční se od čtvrtka 11. června do pondělí 6. července 2020 a mimo jiné už otevře „smetanovskou pětiletku“ směřující v programech k roku 2024, kdy uplyne 200 let od narození skladatele. Mimořádným projektem proto letos bude dvojí uvedení opery Libuše v brněnské inscenaci Jiřího Heřmana.

Festival pro hostování Národního divadla Brno výjimečně využije speciálně upravený litomyšlský zimní stadion s místy pro devět set diváků. Libuši dával totiž soubor Janáčkovy opery v roce 2018 v obrovském prostoru jedné z hal brněnského Výstaviště. Dalším významným bodem připomínajícím litomyšlského rodáka je letos koncert České filharmonie, která s šéfdirigentem Semjonem Byčkovem zahraje Mu vlast, a to na zámeckém nádvoří, kde se odehrávají všechny hlavní programy. Cyklus symfonických básní tam zazněl naposledy v roce 2016 pod taktovkou Jakuba Hrůši, příští uvedení v roce 2024 by měl dirigovat opět on. Česká filharmonie ústy ředitele Davida Marečka deklarovala v té souvislosti záměr mít Smetanovu Litomyšl po vzoru předních evropských těles jako svou pravidelnou a jedinečnou „letní scénu“. Letos tam vedle Mé vlasti zahraje s Byčkovem na samém začátku července také Mahlerovu Pátou symfonii.

Zahajovací koncert v polovině června bude naopak patřit Slovenské filharmonii, v této sezóně právě sedmdesátileté. Pod taktovkou britského šéfdirigenta tělesa Jamese Judda zazní Smetanova symfonická báseň Richard III., Osmá symfonie letošního jubilanta Ludwiga van Beethovena a v podání Adama Plachetky Verdiho a Wagnerova operní hudba. Mladý hvězdný basbarytonista se pak jako rezidenční umělec objeví i v závěrečném programu Smetanovy Litomyšle, ve Velkém finále; za doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu a dirigenta Roberta Jindry zazpívá muzikálové hity a naváže tak projektem „Possible Dream“ na svůj minulý muzikálový program „Impossible Dream“. Další pěveckou hvězdou festivalu má být tenorista Pavel Černoch, jehož recitál doprovázený Pražskými symfoniky o prvním červencovém víkendu zahrne Smetanovy, Dvořákovy, Berliozovy a Pucciniho árie. Spoluúčinkuje sopranistka Eva Hornyáková.

Do ryze operní části festivalu patří osm titulů. Gershwinova Porgy a Bess zazní se zahraničními pěvci, dirigentem Waynem Marshallem, rozhlasovými symfoniky a Pražským filharmonickým sborem koncertně, ostatní scénicky. Vedle brněnské Libuše figuruje v programu z repertoáru ostravského Národního divadla moravskoslezského Dvořákova Rusalka s Kateřinou Kněžíkovou v titulní roli a Robert ďábel jako vůbec první Meyerbeerova opera v Litomyšli. Slovenské národní divadlo, slavící stovku, přijede s Figarovou svatbou, kterou jen o šest dní dříve v režii Jiřího Heřmana uvede v Bratislavě v premiéře. Představí se v Litomyšli po dlouhých pětadvaceti letech… Státní opera pražského Národního divadla bude hostovat s Verdiho Aidou. Nové nastudování bude mít komorní opera Jsem kněžna bláznů, pro kterou se Lenka Nota inspirovala postavou Boženy Němcové, spisovatelky spojené i s Litomyšlí, od jejíhož narození uplyne dvě stě let.

Jeden operní projekt se bude opět hrát v areálu nedalekého rokokového zámku Nové Hrady: pod názvem Třikrát Ariadna se skrývá Monteverdiho raně barokní operní fragment Nářek Ariadny, Bendův klasicistní melodram Ariadna na Naxu a neoklasická jednoaktovka Ariadna Bohuslava Martinů s Kateřinou Kněžíkovou. Jde již o devátou tamní letní stagionu. V programu jsou v Litomyšli taneční večer „Carmen ve víru flamenca“ a také dva baletní večery – Národní divadlo přiveze Špalíček Bohuslava Martinů, který se před 130 lety narodil v blízké Poličce, a ostravský soubor titul Tři mušketýři skladatele a současně dirigenta Jana Kučery. A přispěje i Dětská opera Praha, která pro děti s rodiči chystá premiéru Zpíváme s Bedříškem, odkazující ke Smetanovi, který v Litomyšli prožil prvních sedm let života.

Galakoncert nazvaný Na návštěvě v opeře Slovenského národního divadla Bratislava zmiňuje jména šesti pěvců – Ľubici Vargicové, Evy Hornyákové, Denisy Hamarové, Tomáše Juháse, Dalibora JenisePetra Mikuláše. Dirigovat bude šéf souboru Rastislav Šťúr. Ale koncertní programy nevycházejí jen z opery. Své třicáté výročí v Litomyšli připomene chrámovým vokálním koncertem Český filharmonický sbor Brno, který se pak bude o týden později na zámeckém nádvoří podílet pod taktovkou Dennise Russella Daviese na provedení Beethovenovy Deváté symfonieÓdou na radost. Společný orchestr talentovaných žáků českých základních uměleckých škol a hráčů České filharmonie provede Dvořákovu Novosvětskou symfonii. Poctou mladých muzikantů, stipendistů projektu MenART, jubilujícímu Beethovenovi a jeho pokračovatelům bude koncert Panu Ludvíkovi s láskou. Při dalších koncertech zazní Beethovenova Mše C dur, skladby pro žesťové nástroje, Svatojánské vigilie Jiřího Pavlici, Terezínské requiem Sylvie Bodorové, Čajkovskij a Beethoven s Českou Sinfoniettou, Radkem BaborákemLukášem Vondráčkem, hudba v podání PKF-Prague PhilharmoniaIvo Kahánka, dechové kvintety z repertoáru souboru Belfiato Quintet či písně s loutnou Joela Frederiksena, ale také tradiční irská hudba a jazz.

Třísté výročí úmrtí Giovanniho Battisty Alliprandiho, mimo jiné stavitele litomyšlského piaristického chrámu a poutního kostela v Chlumku u Luže na Chrudimsku, připomenou na obou místech festivalové koncerty, jejichž program je v rukou barokního orchestru a sboru Collegium 1704Václava Lukse.

Tématem Smetanovy Litomyšle 2020 je Múza naděje. Volně propojí hudební i výtvarnou část 62. ročníku. Inspirací je výročí konce II. světové války i setrvale aktuální koncepce festivalu v jeho humanistickém poselství, touze po usmíření a spolupráci mezi náboženstvími, lidmi a národy, včetně zřetelného akcentu na aktivní a neustále se zvyšující účast mladých interpretů a návštěvníků. Doprovodné hudební programy festivalu se budou konat v Klášterních zahradách.

Foto: Smetanova Litomyšl, Archiv KlasikyPlus

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky