KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Řada Čekání na návrat představí violoncellistu Tomáše Jamníka english

Koncert s názvem Zrozen pro cello uvede Komorní filharmonie Pardubice. Koná se ve středu 15. ledna od sedmi hodin v Aule Arnošta z Pardubic na Univerzitě Pardubice. Sólově se v Schumannově Koncertu pro violoncello a orchestr a moll představí Tomáš Jamník. Program kromě toho orámují dvě díla italských skladatelů, Sinfonia D dur Veneziana Antonia Salieriho a Symfonie D dur Luigi Cherubiniho. Diriguje Jakub Klecker. Koncert je součástí řady Čekání na návrat, ve které orchestr představuje především sólisty mladé a střední generace. V minulosti to byli například houslista Milan Ambroš, sopranistka Lucie Hájková, ve dvojroli dirigenta i sólisty Vojtěch Spurný, nebo barytonista Jiří Hájek. Následující koncert, který je na programu 26. února, se bude věnovat klarinetu, účinkuje Anna Paulová.

Antonio Salieri je dodnes nechvalně známý hlavně v souvislosti s životem Wolfganga Amadea Mozarta, mnozí stále šíří nepravdivé soudy o jeho kompoziční neschopnosti. Koncert se má tedy pokusit vyvrátit tyto mýty. „Salieri se věnoval především Vídni, kde se stal dvorním kapelníkem, všeobecně váženým skladatelem i vynikajícím učitelem. Mozart a o pouhých šest let starší Salieri se navzájem uznávali a jejich rivalita nebyla o nic větší, než je tomu v podobných případech i dnes,“ říká dramaturg orchestru Bohuslav Vítek.

Tomáš Jamník, který se kromě sólové dráhy věnuje také komorní hře, je členem Dvořákova tria. Pravidelně vystupuje jako člen Berlínské filharmonie a bývá často zván coby porotce do violoncellových soutěží. Je autorem a tváří projektu Vážný zájem, jehož cílem je vzbudit zájem o vážnou hudbu prostřednictvím série koncertů probíhajících v českých domácnostech.

Večer uzavře Symfonie D dur Luigiho Cherubiniho. „Tuto jedinou jeho symfonii u něho objednala v roce 1815 londýnská Filharmonická společnost a dodnes zastává zvláštní místo v historii tohoto žánru,“ podotýká ke skladbě Bohuslav Vítek.

Foto: Archiv KFP

Tereza Kramplová

Tereza Kramplová

Hudební manažerka

Pochází z klavírnické a divadelní rodiny. Díky rodinné manufaktuře KLIMA Piano, kterou založil její dědeček Milan Klíma, měla možnost aktivně reprezentovat pianina a klavíry špičkové kvality na veletrzích v Evropě i Americe. Po libereckém gymnáziu vystudovala klavír na Pražské konzervatoři a obor hudební management na Akademii múzických umění v Praze. Klasické hudbě se věnuje celý život, už od studií působí v nejužším týmu festivalu EuroArt Praha, kde mimo jiné v rámci agentury EuroArt rozjížděla kariéru Ivo Kahánkovi, Tomášovi Jamníkovi nebo Zemlinského kvartetu. Osm let působila na pozici manažerky Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK, v současnosti je výkonnou ředitelkou festivalu Za poklady Broumovska a manažerkou projektů Broumovská klávesa a Letní hornové kurzy Broumov.



Příspěvky od Tereza Kramplová



Více z této rubriky