KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Ostrava uvede legendární West Side Story english

Legendární muzikál West Side Story uvede Národní divadlo moravskoslezské v ostravské premiéře ve čtvrtek 6. února, ve druhé premiéře pak v sobotu 8. února. Příběh inspirovaný nesmrtelnou Shakespearovou tragédií Romeo a Julie patří již více než šedesát let k vrcholům hudebního divadla. Muzikál Leonarda Bernsteina uvádí divadlo na základě koncepce Jeroma Robbinse v režii Jiřího Nekvasila a hudebním nastudování Jakuba Žídka. Ve známém příběhu souboje mládežnických part domácích Tryskáčů a portorických přistěhovalců Žraloků o nadvládu nad newyorskými ulicemi se v hlavních rolích mladých milenců Američana Tonyho a Portoričanky Marii vystřídají Marco Salvadori, Tomáš Savka a Patrik Vyskočil a Marianna Polyáková a Martina Šnytová. Obě premiéry se konají v Divadle Jiřího Myrona od půl sedmé.

Muzikál West Side Story měl premiéru v roce 1957. Poprvé v tomto žánru v něm hraje naprosto zásadní roli choreografie, která  je nezbytným výrazovým prostředkem, ne jen doplňkem. Mimo jiné proto se West Side Story stala zlomovým dílem. Impuls přitom přišel už o osm let dříve. V roce 1949 Leonardu Bernsteinovi zavolal jeho spolupracovník Jerome Robbins a jeho nápad Bernsteina nadchnul. Od světové premiéry pak uplynulo třináct let, než se West Side Story dostala i do tehdejšího Československa v roce 1970. Tehdy ho uvedla Nová scéna v Bratislavě, po ní ve stejném roce také divadlo v Brně a později i Hudební divadlo v Karlíně, ale veřejnost je tehdy přijal ne moc vstřícně. Bylo to v době, kdy se u nás hrály hlavně operety a navíc West Side Story klade na herce opravdu zcela jiné nároky. Kvůli herecké a pohybové náročnosti byla u nás zatím nastudována pouze sedmkrát.

Děj a jeho posun není na scéně vyjádřen jen mluveným slovem a zpěvem, ale z velké části i choreografií. Není proto náhoda, že s tímto titulem přichází soubor opereta/muzikál NDM až rok a půl po Kočkách, kde jsme si dokázali, že naši dnešní sólisté (jak v pevném angažmá, tak ti hostující) dosáhli toho, o čem jsme před deseti lety jen snili: máme dnes herce, kteří zvládají stejnou měrou umění herecké, pěvecké i taneční,“ doplňuje Jiří Nekvasil. A Jakub Žídek dodává: „Bernstein byl velký hitmaker, ty melodie si prostě budete pamatovat a budete si je zpívat při odchodu z divadla. Bernstein byl hudební génius, ale zároveň taky člověk z masa a kostí: měl rád víno, ženy , zpěv… a tohle všechno je i v tom muzikálu. Je prostě smysluplný, smyslný, plný skvělé hudby“.

Na Broadwayi se West Side Story hraje dodnes a stále sklízí úspěchy. Získala i bezpočet cen. Další nápad přišel mnohem později: objednávka k nahrávce West Side Story s předními světovými operními sólisty. Před tímto projektem Bernstein nikdy svůj muzikál nedirigoval. Společně se záznamem přitom vznikl i unikátní filmový dokument Leonard Bernstein nahrává West Side Story z roku 1985. V současné době připravuje nový film Steven Spielberg, premiéra bude letos v prosinci.

Foto: Martin Popelář

Veronika Veber Paroulková

Moderátorka, publicistka

Vyrostla v hudebně výtvarné rodině. Vystudovala Právnickou fakultu UK, zpěv na Konzervatoři J. Ježka a soukromě hru na klavír a klarinet. Od 17 let se věnuje moderování a působí za mikrofonem nebo před televizní kamerou bez přestávky dodnes. Pracovala jako moderátorka na Classic FM (dnes Classic Praha), moderátorka zpravodajství v Radiu City, v ČRo Region a Radiožurnálu, poté vedoucí zpravodajství a publicistiky ČRo Region. Připravovala a moderovala pořad Telefonotéka a přenosy koncertů klasické hudby pro ČRo Vltava, publicistický pořad Proti srsti TV Prima, v České televizi pořady Před půlnocí, Před polednem, Studio 6, Politické spektrum, vědecký pořad Milenium a Zprávy ČT 24. V současné době připravuje a moderuje pořad Na návštěvě pro ČRo D-dur, pořady s vědci o vědě pro ČRo Plus a v oblasti klasické hudby příležitostně moderuje pro ČT art. Kromě toho spolupracuje jako moderátorka i s festivaly klasické hudby, s pořadateli koncertů nebo s vědeckými institucemi, psala články o klasické hudbě pro Divadelní noviny. Je spoluzakladatelkou portálu o klasické hudbě KlasikaPlus.cz, kde zároveň publikuje. Kromě klasické hudby je její zálibou golf a fotografování, ráda cestuje, chodí v přírodě, tančí nebo lyžuje. Jako koníčka má i kvalitní vína, vaření a gastronomii. Kde to jde, potkáte ji s fenkou Westíka pojmenovanou Mimi podle Pucciniho Bohémy, se kterou tvoří nerozlučnou dvojici. Její velkou láskou se stal v roce 2020 syn Kubíček. Založení portálu KlasikaPlus.cz považuje za zpečetění svého hlubokého vztahu s vážnou hudbou…



Příspěvky od Veronika Veber Paroulková



Více z této rubriky