KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Operní role Lucie Kaňkové na scéně opavského divadla english

Sopranistka Lucie Kaňková chystá mozartovské role. V současné době účinkuje ve Slezském divadle Opava ve Weberově Čarostřelci a Verdiho opeře La traviata. Nejnověji se představí v roli Zuzanky, v nové inscenaci Figarovy svatby Wolfganga Amadea Mozarta, která bude mít premiéru v neděli 23. února.

„Zuzanka je akční dívka, která ví, co chce a jak toho dosáhnout, nenechá si jen tak něco líbit. Je hybatelem děje, řádí jak hurikán, téměř nesejde z jeviště a v tom tkví i její záludnost. Tato role není ani tak náročná na hlasivky jako na paměť, teď mám na mysli především recitativy“, přibližuje roli Lucie Kaňková a doplňuje: „Těším se i na raritu – obvykle „kalhotkovou“ roli Cherubína, kterou většinou zpívají mezzosopranistky, máme obsazenou kontratenoristy, tedy muži, kteří zpívají v ženském hlasovém rejstříku. Pro diváky bude příběh takto určitě uvěřitelnější.“ Na scéně opavské opery ztvárňuje Lucie Kaňková i Aničku z Weberovy opery Čarostřelec nebo Violettu Valéry z Verdiho La traviaty. „Každá z těchto postav je úplně jiná a mně vyhovuje, že můžu ukázat všechny možné pěvecké i herecké rejstříky,“ dodává sopranistka, která v loňském roce zvítězila ve švýcarské soutěži Opernspiele Munot a byla zde zároveň angažována jako Královna noci v Mozartově Kouzelné flétně od léta 2020.

Podle slov režisérky Jany Andělové se máme na co těšit: „Láska, žárlivost, jemná erotika, převleky a spletité situace jsou klíčovými prvky této bláznivé komedie,“ přidává režisérka Jana Andělová Pletichová. Nejnovější nastudování této opery na libreto Lorenza da Ponte zazní v opavské premiéře v neděli 23. února od sedmi hodin pod taktovkou nového ředitele opavské opery Vojtěcha Spurného. Roli Zuzanky bude s Lucií Kaňkovou alternovat Eva Benett, Figara ztvární Jaromír Nosek nebo Daniel Kfelíř.

Foto: archivy L. Kaňkové a Slezského divadla Opava

Tereza Kramplová

Tereza Kramplová

Hudební manažerka

Pochází z klavírnické a divadelní rodiny. Díky rodinné manufaktuře KLIMA Piano, kterou založil její dědeček Milan Klíma, měla možnost aktivně reprezentovat pianina a klavíry špičkové kvality na veletrzích v Evropě i Americe. Po libereckém gymnáziu vystudovala klavír na Pražské konzervatoři a obor hudební management na Akademii múzických umění v Praze. Klasické hudbě se věnuje celý život, už od studií působí v nejužším týmu festivalu EuroArt Praha, kde mimo jiné v rámci agentury EuroArt rozjížděla kariéru Ivo Kahánkovi, Tomášovi Jamníkovi nebo Zemlinského kvartetu. Osm let působila na pozici manažerky Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK, v současnosti je výkonnou ředitelkou festivalu Za poklady Broumovska a manažerkou projektů Broumovská klávesa a Letní hornové kurzy Broumov.



Příspěvky od Tereza Kramplová



Více z této rubriky