KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Do Bratislavy se vrací Rusalka english

„Režisérem je Martin Kákoš, jde o jeho první operní titul.“

„Celý inscenační tým i kompletní pěvecké obsazení je slovenské.“

„Rusalka je vlastně stále sama. Sama se musí rozhodovat a také se potýkat s důsledky svých rozhodnutí.“

Slovenské národní divadlo vzniklo v roce 1920, v současné sezóně si připomíná sté výročí. Prvním operním představením tehdy byla Smetanova Hubička a samozřejmě se dávala i Dvořákova Rusalka. A ta se zrovna opět do Bratislavy už poněkolikáté vrací. Nová inscenace má premiéry dnes večer a v sobotu.

„Chystáme ji v dobové pohádkové režii, pro všechny, hlavně pro rodiny s dětmi. Chtěli jsme, aby Rusalka byla samozřejmě na úrovni, ale současně pro všechny. Aby to byla opravdu lyrická pohádka – tak, jak je to i ve Dvořákově partituře,“ řekl koncem roku 2019 portálu KlasikaPlus šéf operního souboru Rastislav Štúr. Režisérem je Martin Kákoš, pracující v divadlech, ale i v televizi a rozhlase; jde o jeho první operní titul. Scénu vytvořil významný slovenský výtvarník Milan Ferenčík. Hudební nastudování je dílem Ondreje Olose, druhým dirigentem je Martin Leginus.

V titulní roli se v nové inscenaci, v první operní premiéře sté sezóny, budou střídat sopranistky Eva Hornyáková, Katarína JuhásováMária Porubčinová. Prince zpívají Peter Berger, Tomáš Juhás a Ľudovít Ludha, Vodníka Jozef BenciPeter Mikuláš, Cizí kněžnu Jolana FogašováAdriana Kohútková a Ježibabu Denisa Hamarová, Jitka Sapara-Fischerová a Denisa Šlepkovská.

Rastislav Štúr před premiérou nyní zdůraznil, že celý inscenační tým i kompletní pěvecké obsazení je slovenské. Pro Evu Hornyákovou je Rusalka, vývojem od víly k ženě, jednou z nejoblíbenějších postav. Také Peter Berger zpívá Prince rád, od roku 2006 každý rok někde jinde v nové inscenaci, včetně Pekingu. Momentálně se vrací k představením Rusalky do Moskvy a do Prahy.

Dvořákova Rusalka je plná oslnivé hudební krásy, ale je víc než jen romantickou pohádkou. Dramaturgie divadla ji prezentuje jako dílo, které odkrývá mnoho symbolických a psychologických významů: zobrazuje nejen souboj upřímnosti s pokrytectvím a zradou, ale také věčný souboj světla a tmy, snů o věčnosti a reality smrtelnosti. Hlavní hrdinka je sice vodní víla, ale její srdce je zároveň plné hlubokých lidských citů. A je vlastně stále sama. Sama se musí rozhodovat a také se potýkat s důsledky svých rozhodnutí.

Eva Hornyáková debutovala v SND v roce 2006. Zpívala tam už Mozarta, Smetanu, Gounoda a další autory, v repertoáru má také Pucciniho, Verdiho, Bizeta, Dvořáka atd. Je absolventkou košické konzervatoře a VŠMU v Bratislavě a Rusalku už mimo jiné zpívala ve Státní opeře v Banské Bystrici. Katarína Juhásová také hostuje po Evropě, zpívá Mozarta, Pucciniho, Gounoda, ale také Janáčka a Suchoně. Je absolventkou bratislavské konzervatoře a VŠMU.

Mária Porubčinová debutovala jako Rusalka v Brně v roce 2005 a před několika lety ve stejné opeře účinkovala také na proslulém festivalu v Glyndebourne. Zpívá Pucciniho, Smetanu, Orffa, Suchoně… Zpěv vystudovala na VŠMU v Bratislavě.

Svou další novou operní inscenaci bratislavský soubor představí také v Česku. Na 13. a 15. června chystá premiéru Mozartovy Figarovy svatby v nastudování dirigenta Ondreje Olose a v režii Jiřího Heřmana. Už 19. června pak vystoupí s tímto představením na Národním festivalu Smetanova Litomyšl.

————-

Zde čtěte rozhovor s dirigentem Rastislavem Štúrem, ředitelem Opery Slovenského národního divadla.

Foto: SND, Zdenko Hanout

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky