KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Roman Patočka novým koncertním mistrem Pražských symfoniků english

Houslista Roman Patočka vyhrál konkurz na pozici koncertního mistra Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK. K orchestru nastoupí na začátku příští sezóny, v září 2020, společně s novým šéfdirigentem Tomášem Braunerem. Na pozici nahradí dosavadního koncertního mistra Jiřího Hurníka, který tuto funkci zastával od roku 1999.

Roman Patočka je vítězem a laureátem mnoha domácích i zahraničních soutěží, vystupuje jako sólista v České republice i v zahraničí (Symfonický orchestr Bavorského rozhlasu, Hamburští symfonikové, Nagojská Filharmonie, Symfonický orchestr Navarra, Záhřebská Filharmonie). Je členem klavírního Eben tria a smyčcového Talichova kvarteta.

„Generační obměna je přirozená, ani FOK se jí nevyhne. Velmi oceňuji, když se starší hráči rozhodnou předat své zkušenosti. Jiří Hurník je stále skvělý houslista, klíčová osobnost orchestru. Jde o modelový příklad kontinuity umělecké práce. Jiřímu Hurníkovi náleží upřímné poděkování za náročné roky v pozici koncertního mistra, Romana Patočku vítám společně s šéfdirigentem Tomášem Braunerem do nové etapy,“ uvedl ředitel FOK Daniel Sobotka. Roman Patočka se připojí k Ritě Čepurčenko, která je koncertní mistryní orchestru již od roku 1995.

Foto: Petr Dyrc

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky