KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

62. ročník Kocianovy houslové soutěže pořadatelé ruší english

Kocianova houslová soutěž se letos neuskuteční. Opatření reagující v Česku na pandemii budou zřejmě trvat ještě několik týdnů a květnový termín se pořadatelům v Ústí nad Orlicí nezdál reálný.  

Organizátoři Kocianovy houslové soutěže dnes oznámili, že jsou nuceni zrušit připravovaný ročník, který se měl konat  v Ústí nad Orlicí ve dnech 5.–9. května. „Je nám to nesmírně líto, ale z pochopitelných důvodů jsme nuceni zrušit 62. ročník soutěže. Nikdo není schopen předpovědět vývoj událostí, ale květnový termín se dnes jeví jako nereálný. Pohrávali jsme si i s myšlenkou přesunout soutěž na září, ale nakonec se to nejeví jako výhodné řešení. Raději pošetříme síly a zdroje na příští rok, kdy nás čeká i Heranova violoncellová soutěž,“ uvedla ředitelka obou soutěží Lenka Lipenská.

V rodišti houslového virtuosa Jaroslava Kociana se ve čtyřech kategoriích měli utkat instrumentalisté narození v roce 2004 a později – malí a mladí houslisté z Polska, Německa, Rakouska, Itálie, Belgie, Norska, Litvy, Lotyšska, Ukrajiny, Ruska, Srbska, Bulharska, Thajska, Japonska a tradičně také z Mongolska. Soutěž je každoročně vyvrcholením festivalu Kocianovo Ústí. Patronem je Pavel Šporcl.

V porotě vedené předsedou Pavlem Hůlou, dlouholetým primáriem Kocianova kvarteta, měli zasednout houslisté Jan FišerShizuka IshikawaJozef Kopelman, Hana KotkováPetr Matěják a Ivan Štraus. Letošní ročník zrušili pořadatelé nedlouho po uzávěrce přihlášek. Z 65 přihlášených bylo 25 mladých českých houslistů.

Jaroslav Kocian (1883-1950) hrál mezi lety 1901 až 1930 po celém světě. Udivoval technicky dokonalou a hluboce procítěnou hrou, vždy intonačně čistou, s osobitým tónem. Od roku 1922 působil na Pražské konzervatoři.

Foto: Kocianovo Ústí 

Tereza Kramplová

Tereza Kramplová

Hudební manažerka

Pochází z klavírnické a divadelní rodiny. Díky rodinné manufaktuře KLIMA Piano, kterou založil její dědeček Milan Klíma, měla možnost aktivně reprezentovat pianina a klavíry špičkové kvality na veletrzích v Evropě i Americe. Po libereckém gymnáziu vystudovala klavír na Pražské konzervatoři a obor hudební management na Akademii múzických umění v Praze. Klasické hudbě se věnuje celý život, už od studií působí v nejužším týmu festivalu EuroArt Praha, kde mimo jiné v rámci agentury EuroArt rozjížděla kariéru Ivo Kahánkovi, Tomášovi Jamníkovi nebo Zemlinského kvartetu. Osm let působila na pozici manažerky Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK, v současnosti je výkonnou ředitelkou festivalu Za poklady Broumovska a manažerkou projektů Broumovská klávesa a Letní hornové kurzy Broumov.



Příspěvky od Tereza Kramplová



Více z této rubriky