KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Nový festival Horn Fest Praha v alternativní podobě english

První ročník festivalu Horn Fest Praha, za kterým stojí dirigent a hornista Radek Baborák, se i přes současná omezení uskuteční v plánovaném termínu od 25. dubna do 3. května. Zazní především v online prostoru a v alternativní podobě se představí i v rámci benefičního koncertu České filharmonie v živém přenosu ČT art.

„Rozhodl jsem se založit festival lesního rohu, který by tento nástroj oslavil, vzbudil zájem mladé generace a zdůraznil fakt, že patří k českému hudebnímu rodinnému stříbru,“ uvedl dirigent a hráč na lesní roh Radek Baborák. Založením hornového festivalu chce odkázat na bohatou hudební tradici tohoto nástroje v českých zemích a také nástroj dále popularizovat. Festival se měl původně konat v pražském Rudolfinu, Lichtenštejnském paláci, Profesním domě a na Pražské konzervatoři. Kvůli pandemii koronaviru se organizátoři rozhodli představit hornové umění nejprve v rámci benefičního koncertu České filharmonie. V živém televizním přenosu ČT art 25. dubna od osmi hodin večer tak zazní v podání hudebníků Českého hornového sboru v čele s Radkem Baborákem a varhaníkem Alešem Bártou například Dvořákovo Largo z Novosvětské v úpravě pro 10 lesních rohů i další skladby v unikátním aranžmá.

Další koncerty se odehrají čistě v online podobě. V pátek 1. května to bude online přenos s názvem Pro Paralelní polis, jehož výtěžek půjde především ve prospěch této neziskové organizace. Zazní hudba z posledního alba Radka Baboráka a jeho Orquestriny, Ježkův Bugatti step nebo Janáčkova Sinfonietta. Online přenos proběhne na profilu FB Paralelní polis a Horn Festu Praha. O den později, 2. května, je ze Sukovy síně Rudolfina plánován další online koncert v podání Pražských komorních sólistů a hornistů Radka Baboráka, Kateřiny Javůrkové a Petra Hernycha. Od šesti hodin zveřejní Mall.tv a FB profil Horn Fest Praha díla Georga Philippa Telemanna, Ludwiga van BeethovenaGeorga Friedricha Händela. Závěrečným koncertem bude Nocturno 3. května, kdy od půl deváté z žižkovského Atria zahrají Bachovy skladby Radek Baborák, houslista Milan Al-Ashhab a Baborák Ensemble. Další podrobnosti o koncertech budou aktualizovány na webu hornfestpraha.cz a také na FB profilu festivalu.

„V budoucnu, až pominou veškerá omezení, chceme festival pojmout nejen jako zážitek pro posluchače, ale neměla by chybět ani výuková část pro mladé hornové talenty. Ta se letos nejspíše odehraje v rámci Letní hudební akademie v Kroměříži, jejímž ředitelem je dirigent Tomáš Netopil,“ říká Radek Baborák, který chce o zachování kvality a věhlasu tuzemské hornové školy cíleně pečovat, protože je na co navazovat.

Radek Baborák je také jedním z iniciátorů sbírky Muzikanti na volné noze, díky níž se už podařilo finančně podpořit více než 70 hudebníků, kteří se ocitli ve složité životní situaci v souvislosti s koronavirovou pandemií. Iniciativa mezi ně dosud rozdělila přes 800.000 korun. Více na stránkách www.muzikantivolnanoha.cz.

Foto: archivy festivalu a KlasikyPlus, Baborák Ensemble, Pixabay

Tereza Kramplová

Tereza Kramplová

Hudební manažerka

Pochází z klavírnické a divadelní rodiny. Díky rodinné manufaktuře KLIMA Piano, kterou založil její dědeček Milan Klíma, měla možnost aktivně reprezentovat pianina a klavíry špičkové kvality na veletrzích v Evropě i Americe. Po libereckém gymnáziu vystudovala klavír na Pražské konzervatoři a obor hudební management na Akademii múzických umění v Praze. Klasické hudbě se věnuje celý život, už od studií působí v nejužším týmu festivalu EuroArt Praha, kde mimo jiné v rámci agentury EuroArt rozjížděla kariéru Ivo Kahánkovi, Tomášovi Jamníkovi nebo Zemlinského kvartetu. Osm let působila na pozici manažerky Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK, v současnosti je výkonnou ředitelkou festivalu Za poklady Broumovska a manažerkou projektů Broumovská klávesa a Letní hornové kurzy Broumov.



Příspěvky od Tereza Kramplová



Více z této rubriky