KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Collegium 1704 na koncertě: Scarlatti a Caldara english

Collegium 1704 a Václav Luks pozvali pro dnešní večer své publikum ke sledování předtočeného koncertu s desetihlasou kantátou Stabar Mater od Domenica Scarlattiho a Missou Matris Dolorosa od Antonia Caldary. Měl se původně konat 29. dubna v 19.30, a tak se v nové situaci odehraje na webu Kultura doma ve stejný den a přesně ve stejný čas.

Nejde o obvyklý stream. Koncert začne dnes přesně v půl osmé a záznam nebude k dispozici. Zájemcům po zakoupení vstupenky na adrese https://bit.ly/2xf1VeH přijde e-mailem link, umožňující sledování programu. Minimální cena vstupného je 60 Kč, ale částku lze libovolně navýšit.

„Dnes večer odhoďte vařečky, zahradní nářadí, knihy a vše ostatní, co tou dobou většinou držíváte v rukou, a přidejte se k nám při sledování online koncertu,“ znělo doslova pozvání. Ke kompletnímu diváckému zážitku patří i slavnostní oblečení; kdo se rozhodne dopřát si koncert kompletně, může pak přidat svou fotku do komentářů na facebooku Collegia 1704. „Autora/autorku jedné z fotografií vylosujeme a odměníme dvěma vstupenkami na koncert v sezóně 2020/21,“ napsali organizátoři.

Collegium 1704 přidává do online prostoru nová hudební videa natočená v chrámovém prostoru Pražské křižovatky; zatím posledním bylo slavné Lamento della Ninfa Claudia Monteverdiho se sólistkou Hanou Blažíkovou. Posluchači letošního alternativního Pražského jara se nyní mohou také těšit na 18. května na live přenos koncertu s díly Johanna Sebastiana Bacha, Georga Friedricha HändelaJana Dismase Zelenky.

„Věříme, že v září se otevřou opět dveře koncertních sálů a že se uskuteční naše provedení Händelova Mesiáše v rámci mimořádného zahajovacího koncertu sezóny Collegia 1704 v pražském Rudolfinu a v Drážďanech a také na festivalech Lípa Musica, Svatováclavský hudební festival a Concentus Moraviae,“ říká Václav Luks v obsáhlém rozhovoru pro portál KlasikaPlus.

Režie a foto: Tokpa Korlo

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky