KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Karlovarské varhanní večery a Koncert pro sto english

Od 11. května se už mohou z rozhodnutí vlády konat kulturní akce s účastí do stovky lidí. Začíná tak postupné rozvolňování opatření proti pandemii, trvajících od první třetiny března. Mezi prvními se ten den uskuteční „Koncert po sto“ v rámci cyklu Karlovarské varhanní večery. „Plánovala jsem takový program hned na první den, kdy se nám alespoň částečně bude moct živá hudba vrátit do životů,“ řekla varhanice Michaela Káčerková, pořadatelka cyklu a v tomto případě také interpretka.

Na programu bude v kostele svatých Petra a Pavla Církve československé husitské v Karlových Varech hudba Johanna Sebastiana Bacha, Sigfrida Karg-Elerta, Maxe RegeraLeoše Janáčka. Varhany z roku 1894, postavené drážďanskou firmou Julius Jahn, se dochovaly v původním stavu. Kostel je součástí německojazyčného dědictví města. Byl postaven v 50. letech 19. století jako modlitebna pro nekatolické lázeňské hosty. Definitivní podobu v novorománském slohu, zachovanou až dodnes, získal před koncem století. Karlovarské varhanní večery představují pozoruhodné nástroje regionu. Výtěžky z koncertů jsou věnovány na údržbu a záchranu těchto varhan.

Co všechno bude v létě dovoleno, se teprve uvidí, také podle výsledků či následků prvního rozvolnění, řekl ministr kultury Lubomír Zaorálek. Velké kulturní akce, hlavně hudební festivaly s tisíci účastníky, se však letos v létě v Česku kvůli koronaviru a nebezpečí přenou nákazy konat určitě nebudou. Hygienici ani ministerstvo zdravotnictví si je „nedovedou představit“. Mají obavy, že náhlým ukončením všech restrikcí ke konci dubna by se mohla skokově zhoršit dosud dobrá epidemiologická situace. I proto je nouzový stav prodloužen do 17. května.

Místo vrácení vstupného budou moci organizátoři zrušených kulturních akcí dát zákazníkům vouchery na příští kulturní akci. Ochranná lhůta by podle návrhu zákona, který zatím schválila vláda, trvala až do 31. října příštího roku. Má chránit pořadatele, pokud by po nich chtěli všichni najednou vracet peníze.

Foto: archiv Michaely Káčerkové, Petr Veber

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky