KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Dvořákova Praha: Češi hrají Čechům english

„Jakub Hrůša nastuduje dvě zásadní symfonická díla Josefa Suka, Dvořákova zetě.“

„Roli garanta představení Dvořákova díla pro sólový a čtyřruční klavír přijal klavírista Ivo Kahánek.“

„Událostí slibuje být Beethovenova Missa solemnis v historicky poučeném přístupu Collegia 1704 a Václava Lukse.“

Česká filharmonie s Jakubem Hrůšou, pianisté Ivo Kahánek a Lukáš Vondráček, houslisté Josef Špaček a Jan Mráček, Mladá filharmonie s Tomášem Netopilem, Česká Sinfonietta s Radkem Baborákem, ale také Collegium 1704 s Václavem Luksem, to budou hlavní trumfy letošního festivalu Dvořákova Praha. Uskuteční se v původním termínu, tedy od 4. do 20. září, ale s programem, který bylo nutné upravit kvůli pandemii a opatřením proti jejímu šíření.

John Eliot Gardiner, Pittsburští symfonikovéManfredem Honeckem ani Maxim Vengerov a další uvažovaní zahraniční umělci přijet letos nemohou, ale pořadatelé zachovali důraz na hudbu Antonína Dvořáka a revidovali program podzimní přehlídky pod heslem Češi hrají Čechům. Festival se soustředí vedle Dvořáka také na skladatele Josefa Suka a na Beethovena a především na mladší a nejmladší generaci tuzemských interpretů, z nichž mnozí už ale mají pevné místo v mezinárodním koncertním dění. Patří k nim Jakub Hrůša, Tomáš Netopil, Jiří Rožeň, Marek Šedivý, Josef Špaček, Lukáš Vondráček, Ivo Kahánek, Marek Kozák, Tomáš Jamník, Jan Mráček, Kateřina Kněžíková nebo Jan Martiník, ale také Jana Boušková, Radek Baborák nebo Simona Šaturová.

„Při naší redefinici programu jsme měli před závorkou vytčeno, že chceme naplňovat dramaturgické záměry, stanovené na několik dalších let, a to zcela bez kompromisů. Je úžasné, že je lze naplnit hvězdami, které z českého interpretačního prostředí vzešly a dnes jsou těmi nejlepšími reprezentanty naší země ve světě,“ uvedl programový ředitel festivalu Jan Simon.

„Museli jsme rezignovat na účast mnoha domluvených světových hvězd,“ konstatoval ředitel pořádající Akademie klasické hudby Robert Kolář, „ale přišlo nám v této těžké době férové soustředit se na angažování výhradně českých umělců, z nichž mnozí se v uplynulých měsících octli pod mimořádným lidským a mnohdy i existenčním tlakem. Chceme tím alespoň trochu moci naší vlasti a domácí kultuře.“

Jakub Hrůša nastuduje dvě zásadní symfonická díla Josefa Suka, Dvořákova zetě: Symfonii E durSymfonii Asrael. “Suka jsem přivlastnil jako svůj krásný osobní úkol. Zaslouží si pravidelné provádění. Věřím, že se zařadí mezi největší mistry symfonické literatury. Je to tím pravděpodobnější, čím víc ho budou platformy, jako je Dvořákova Praha, uvádět,“ řekl na dnešní tiskové konferenci Hrůša, který jeho hudbu uplatňuje i při svých zahraničních angažmá.

Zahájení festivalu bude patřit dvěma ikonickým dílům Antonína Dvořáka – Violoncellovému koncertu se sólistou Václavem Petrem, mladým koncertním mistrem České filharmonie, a Novosvětské symfonií. Řídit by měl šéfdirigent tělesa Semjon Byčkov, výjimka v jinak českém obsazení festivalu. Závěrečný koncert, který vyvrcholí Dvořákovou duchovní kantátou Te Deum, bude dirigovat Petr Altrichter.

Stěžejní programová řada Dvořák Collection se soustředí na komorní a klavírní dílo Antonína Dvořáka. Roli garanta představení Dvořákova díla pro sólový a čtyřruční klavír, které se vyvrcholí 19. září v Sukově síni Rudolfina, přijal klavírista Ivo Kahánek. Programově se prolíná s Komorní řadou, jejímž kurátorem je klavírista Lukáš Vondráček. Na Dvořákově Praze se objeví pianisté RenataIgor Ardaševovi, Martin Kasík, Pavel Zemen, Kristýna Znamenáčková a další.

Událostí slibuje být Missa solemnis Ludwiga van Beethovena, od jehož narození se letos celosvětově připomíná 250 let. Dílo provede v historicky poučeném přístupu Collegium 1704Collegium Vocale 1704 s dirigentem Václavem Luksem, sólisty mají být Alžběta Poláčková, Václava Krejčí Housková, Jaroslav BřezinaJan Šťáva. Zazní také Beethovenova Devátá symfonie, a to v podání studentského tělesa Mladá filharmonie Dvořákovy Prahy, dirigenta Tomáše Netopila, Pražského filharmonického sboru a sólistů, jimiž mají být Simona Šaturová, Markéta Cukrová, Petr Nekoranec a Jan Martiník.

Nová programová řada Pro budoucnost spojuje několik projektů zaměřených na vzdělávání a podporu mladých umělců. Její součástí od letoška bude finálový koncert rozhlasové soutěže Concertino Praga, koncert Mladé filharmonie Dvořákovy Prahy i uvedení některé interpretační osobnosti do 30 let v jejím pražském debutu. Speciální večer přiblíží publiku proces vzniku špičkového interpretačního výkonu; protagonistou letošního večera „S mistrem v zádech“ je Václav Hudeček jako mentor tří mladých houslistů – Matteo Hagera, Marie HasoňovéOlgy Šroubkové. V premiéře řada letos přinese i představení výrazných nových tuzemských skladatelských osobností Jana KučeryOndřeje Brouska.

Vstupenky začne festival zřejmě v první polovině června, protože v současné době ještě není jasné, jaká bude na začátku sezóny povolená kapacita koncertních sálů. Pořadatelé nicméně předpokládají a věří, že v září bude po měsících omezení po živé kultuře „velký hlad“. Citovali v té souvislosti slova ministra kultury Lubomíra Zaorálka: „Je skvělé, že se Dvořákova Praha bude konat v plánovaném termínu. Česká kultura kvůli koronavirové epidemii prožívá dost těžké chvíle, a proto zvláště nyní potřebuje naše živé umění každý koncert, divadelní představení či kulturní akci.“

Foto: Wikipedie (Aconcagua – licence: CC BY-SA 3.0), Dvořákova Praha, Jef Kratochvíl, Pavel Hejnz, Petra Hajská, Mona Martinů, Irene Kim

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky