KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Operní festival v Glyndebourne letos kvůli pandemii není english

„Tady je to pomalejší. Můžete opeře věnovat skoro celý den.“

„Letos se měly hrát opery Dialogy karmelitek, Nápoj lásky, Alcina, Únos ze serailu, Fidelio a v nastudování Jakuba Hrůši Život prostopášníka.“

„O očekávané příjmy přicházejí nejen umělci, ale také sezonní pracovníci. Jde o čtyři stovky lidí.“

Celosvětové rozšíření nemoci Covid-19 a opatření proti jejímu dalšímu šíření jsou důvodem, proč se letos nekoná ani operní festival v Glyndebourne ve Východním Sussexu na jihu Anglie. V polovině března organizátoři oznámili zrušení první část představení, termíny od poloviny května do 14. července. Nakonec však přistoupili k odřeknutí celého naplánovaného programu až do srpna. Vzhledem k vládním doporučením zůstane letos v létě areál uzavřený.

V usedlosti rodiny Christie začala operní tradice roku 1934 jako soukromá představení. Avšak postupně se jméno areálu kolem šest staletí starého šlechtického sídla s divadlem uprostřed zahrad stalo světoznámým pojmem a série operních inscenací vyrostla do události mající formát mezinárodního festivalu, aniž by se vytratily výhody privátní atmosféry. Přehlídka v Glyndebourne se koná nezávisle na penězích od vlády. Loni se slavilo pětadvacet let od postavení tamního nového divadla s více než tisícovkou míst a zároveň se připomínalo pětaosmdesát let festivalových tradic na tomto místě.

Výkonným ředitelem festivalu je současný majitel rozlehlé historické usedlosti Gus Christie. Uměleckým ředitelem je Stephen Langridge. Rozhovor, který loni poskytl portálu KlasikaPlus.cz, čtěte pod titulkem „V Glyndebourne jsem se učil chodit“. Jak říká, nejde o městské divadlo, kam přijdete chvilku před začátkem představení. „Tady je to pomalejší. Můžete opeře věnovat skoro celý den. Přijet, odpočívat tady, užívat si zahrady, skvěle vypadat… Můžete tady mít piknik nebo jít na večeři, povídat si s přáteli o umění a opravdu mít čas všechno v klidu prožít.“

Silné jsou repertoárové tradice, ale podstatný je samozřejmě rovněž duch místa. Špičkové inscenace s mezinárodními hvězdami a dlouhé přestávky určené pro večeře v restauracích a barech nebo pro pikniky na trávě. Každý rok bývá na programu šest inscenací, celkem jde o téměř osm desítek večerů. Letos se měly hrát opery Dialogy karmelitek, Nápoj lásky, Alcina, Únos ze serailu, FidelioŽivot prostopášníka. Posledně jmenované Stravinského dílo měl nastudovat dirigent Jakub Hrůša.

Festival čelí podle pořadatelů dopadu pandemie a opatření proti ní, největšímu od druhé světové války, náhlému a devastujícímu. O očekávané příjmy právě přicházejí nejen umělci, ale také sezonní pracovníci. Jde o čtyři stovky lidí. Každoročně festival spoléhá na prodej vstupenek, který dosahuje až 95 procent. Výnos umožňuje podporovat také podzimní sérii operních představení po britských městech, nazvanou Glyndebourne on Tour. Stejně tak dovoluje pořádat i edukativní programy. Gus Christie proto vyzval publikum k poukazování darů a k další podpoře, a to prostřednictvím fondu zřízeného pod názvem COVID-19 Emergency Appeal.

Každou neděli nyní organizátoři nabízejí svému věrnému publiku v rámci projektu Glyndebourne Open House na YouTube kanálu ke zhlédnutí postupně další a další záznamy minulých mozartovských produkcí. Od 24. do 31. května je to Figarova svatba, od 31. května do 7. června Don Giovanni a od 7. do 14. června Così fan tutte.

Foto: archiv KlasikyPlus, Fb Glyndebourne Opera House

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky