KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Barytonista Roman Hoza opět jako vesničanka Ragonda english

Roman Hoza jako stará vesničanka Ragonda, která hledá lásku, to je i letošní Opera na cestách, tradiční projekt, který chystá stejnojmenné občanské sdružení. Jde o první putovní operní projekt v České republice. Letos nabídne večerní a noční představení komické opery Les amours de Ragonde aneb Každá chce milovat. Dvojice představení se odehraje v romantickém prostředí Rajské zahrady Augustiniánského kláštera na Starém Brně, a to v úterý 28. července ve 20 a 22 hodin. Režii má Tomáš Pilař. Hraje ansámbl Concerto Aventino, který řídí Jakub Kydlíček. Loňskou ReflexiPlus si můžete připomenout zde.

Slogan pořadatelů zní: „Komická opera o 3 dějstvích ale do hodiny! Jak rozplést takový operní milostný uzel tak rychle? S vtipem a francouzským šarmem a v tanečním rytmu!“

Přesně tak téma pojal francouzský barokní skladatel Jean-Joseph Mouret, jeden z prvních tvůrců francouzské komické opery, který žil v letech 1682 až 1738. Půvabné dílo, netradičně svěřené barytonistovi, vzniklo v roce 1714 původně pro šlechtickou společnost vévodkyně de Maine. Po uvedení v pařížské opeře se stalo velmi populárním a bylo na repertoáru řadu let. Pak se na něj i jeho autora, stejně jako na řadu dalších barokních oper, zapomnělo, ale ani třistaletá pauza neubrala nic z humoru a výborné hudby.

Opera zazní v místě, které stálo u zrodu dějin Brna, kde žily sestry cisterciačky, skládali Pavel KřížkovskýLeoš Janáček, nebo kde bádal Gregor Johann Mendel. Starobrněnský klášter založila roku 1323 česká a polská královna vdova Eliška Rejčka, která se po smrti svého druhého manžela uchýlila právě do Brna. Také je tam pochována se svým druhem, moravským zemským hejtmanem Jindřichem z Lipé. Roku 1333 byl ke klášteru přistavěn špitál, součástí areálu je také bazilika Nanebevzetí panny Marie. V roce 1782 byl císařským výnosem klášter zrušen a majetek připadl státu.

Občanské sdružení Opera na cestách vzniklo s cílem přivést operu do míst, která nemají operní divadlo v dosahu, a rozšířit tak kulturní nabídku v regionech a v příhraničních oblastech. Představení doprovázejí vzdělávací programy pro dospělé, děti i mládež. Obdobné projekty jsou už řadu let velmi úspěšné v zahraničí, především v anglosaských zemích, příkladem mohou být The English Touring Opera, Irish Touring Opera a další.

Foto: Fb projektu Opera na cestách

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky