KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Orchestr BERG a zkouška sirén se skladbou Attention! Jakuba Rataje english

Další díl projektu Orchestru BERG Hudba k siréně se uskuteční pozítří, ve středu 7. října. Místo původně plánované kompozice Tři sirény Jany Vöröšové, která ji napsala pro tři zpěvačky, zazní na dvoře Konzervatoře Duncan Centre (tentokrát bez publika) ve světové premiéře skladba Attention! Jakuba Rataje pro tři megafony, tři saxofonisty a dva performery – a začátek bude tradičně pět minut před polednem. Český rozhlas Vltava chystá přímý přenos a živé video na Facebooku. Ratajova skladba měla zaznít už v dubnu, ale z důvodů tehdejších vládních nařízení se neuskutečnila. Tři sirény Jany Vöröšové provede těleso první lednovou středu, na svátek Tří králů.

„Asi před dvěma lety jsem během výletu do hor blízko Teheránu potkal malého a očividně velmi chudého chlapce, který si přivydělával prodejem letáků, v mých očích naprosto nezajímavých. Situace ale získala úplně jinou poetiku, když se ukázalo, že ve skutečnosti jde o výtisky starých perských básní. Tento obraz se mi vryl hluboko do paměti a znovu vytanul právě při přemýšlení o sirénách. Zvuk sirény, často vnímaný třeba i nelibě, může v novém kontextu získat naprosto jinou zvukovou a emocionální kvalitu, nasytit frekvence obsahem a provokovat pochopení,“ prozrazuje Jakub Rataj, který se své novinky zúčastní společně se třemi saxofonisty i jako performer. Za netradiční hudební nástroje mu poslouží dva megafony. V perském originále zazní v podání Shahaba Tolouie poezie slavného středověkého básníka Háfize, který je pro Íránce živou ikonou.

Orchestr BERG, díky němuž je česká hudební scéna bohatší o více než sto šedesát nových děl, letos slaví jubilejní dvacátou sezónu. V jejím rámci má ve světové premiéře zaznít celkem třicet nových kompozic. Letos se tak počet nových skladeb, které na objednávku orchestru vznikly, přiblíží dvěma stovkám.

Foto: Jakub Rataj, archiv orchestru

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky