KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Janáčkova filharmonie se streamy online a Koncertem na přání english

Janáčkova filharmonie Ostrava chystá do konce letošního roku několik streamovaných koncertů. Ten nejbližší se uskuteční zítra, ve čtvrtek 26. listopadu od 19 hodin, a jeho protagonistou bude klavírista Lukáš Vondráček. Ten přednese Třetí klavírní koncert Ludwiga van Beethovena, jehož dvě stě padesáté výročí narození v tomto roce slaví celý hudební svět. Poté přijdou další přímé přenosy včetně pondělního, 30. listopadu, kdy dojde ještě na Recitál Lukáše Vondráčka. Završením pak bude Koncert na přání, který chce ostravský orchestr 22. prosince nadělit svým posluchačům jako poděkování za přízeň i v této tak specifické době. Naladit a sledovat koncerty na webu nebo Facebooku JFO bude možné zdarma, ale lze také Janáčkově filharmonii vyjádřit podporu, a to zakoupením virtuální vstupenky.

„Současná situace způsobila, že se prakticky veškeré hudební dění přesunulo do virtuálního prostoru. Ten je naprosto přesycen a jediná šance, jak uspět, je přijít s něčím opravdu exkluzivním. A věřím, že právě takový bude nadcházející koncert JFO. Za výjimečné považuji angažmá našeho nejlepšího pianisty Lukáše Vondráčka. Stejně tak vystoupení dirigenta Roberta Jindry se symfonickým orchestrem není až tak časté, o to zajímavější. Jsem hrdý na to, že se nám i v této době podařilo angažovat tak skvělé interprety a sestavit nekompromisní program. Pokud chcete slyšet světovou hudbu ve světovém podání, máte jedinečnou příležitost,“ zve na online koncerty ředitel orchestru Jan Žemla.

Na zítřejším online hudebním setkání zazní skladba Orawa Wojciecha Kilara, která je příkladem jeho osobitého stylu, v tomto případě jakéhosi folklorního minimalismu. Následující Komorní symfonie Dmitrije Šostakoviče je rozšířenou verzí Osmého smyčcového kvartetu. Je to typický Šostakovič – sarkastický, temný, melancholický. Závěr pak bude patřit výše zmíněnému Beethovenovi.

„Dalšími streamovanými koncerty ze společenského sálu Domu kultury města Ostravy budou: Recitál Lukáše Vondráčka 30. listopadu 2020 od 20 hodin (koncert bude zároveň živě přenášet také Český rozhlas Vltava), koncert komorního souboru Camerata Janáček 14. prosince od 19 hodin a závěrečnou tečku v letošním roce udělá 22. prosince od 19 hodin Koncert na přání,“ uvádějí pořadatelé a doplňují, že se tento koncert koná místo toho tradičního – vánočního.

„Roli Rybovky, která ze známých důvodů nemůže zaznít, tentokrát převezme rybka, a to rybka zlatá, která posluchačům splní tři hudební přání,“ uvádí orchestr s informací, že vybírat z nabízených skladeb je možné na webových stránkách a Facebooku JFO. Koncert bude sestaven ze skladeb, které získají největší počet hlasů. Orchestr pak program nastuduje a 22. prosince prostřednictvím monitorů předá v přímém přenosu hudební dárek svým posluchačům a fanouškům. Vybírat skladby je možné do 30. listopadu zde.

Foto: Martin Straka, Ivan Korč

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky