KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Premiéra Toscy z Ostravy v sobotu živě na TV Noe english

Národní divadlo moravskoslezské přichystalo na sobotu 13. února premiéru opery Tosca Giacoma Pucciniho. Z Divadla Antonína Dvořáka v Ostravě ji bude vysílat TV Noe, a to od 19 hodin. Operu o třech dějstvích z roku 1899 nastudoval dirigent Marek Šedivý, režie se ujal Jiří Nekvasil. Scénu vytvořil Daniel Dvořák a kostýmy Marta Roszkopfová. Se sólisty budou účinkovat sbor a orchestr NDM a děti z jeho Operního studia. První premiéru bude možné sledovat i online zde a druhou 15. února zde.

Pro roli Toscy získala opera NDM držitelku Ceny Thálie, uznávanou německou sopranistku Maidu Hundeling. „Mám Toscu na repertoáru 20 let, ale pokaždé objevím něco nového. Mohu prožívat celou škálu vlastností té postavy: Mohu být žena horkokrevná, vášnivá v lásce, žárlivá, nenávistná, vystrašená, to všechno je na tom velmi vzrušující. Ta opera mne vždy pohltí od prvního okamžiku a já se chci znovu a znovu dozvídat, jak to celé dopadne,“ svěřuje se sopranistka. V roli Toscy alternuje Petra Alvarez Šimková, která bude zpívat druhou premiéru.

Roli policejního prefekta Barona Scarpii ztvární v sobotu Martin Bárta. Pro slovenského pěvce Daniela Čapkoviče, který vystoupí v pondělí, je postava Scarpii debutem v roli. „Scarpia je pro mne nová postava. Je to postava negativní a zajímavá tím, jak se snaží dostat k srdci Toscy přes tu svou velkou žárlivost. Prostě – výzva!“ uvedl Čapkovič.

Milence Toscy, malíře Cavaradossiho, ztvární v sobotu tenorista Paolo Lardizzone, který v Ostravě zpívá vůbec poprvé. Martin Šrejma pak vystoupí v druhé premiéře.

„Tosca je jedním z nejlepších děl světové operní literatury vůbec. Odehrává se v roce 1800 v čase Napoleonova tažení na Řím a zavede nás na tři místa právě v Římě. Je to velké strhující veristické drama milostného a mocenského trojúhelníku tří silných individualit: všemocného policejního prefekta Scarpii (což je vynikající barytonová role), malíře Cavaradossiho a zpěvačky Toscy,“ shrnul ředitel NDM a zároveň režisér Jiří Nekvasil s tím, že televizní diváci budou moci sledovat operu v televizi v italštině s českými titulky v překladu Marie Kronbergerové. Dále budou mít online k dispozici miniverze programu včetně děje.

Připomeňte si aktuální rozhovor s Jiřím Nekvasilem.

Foto: Martin Popelář

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky